EP Srbije pružiće pomoć za uklanjanje otpada iz Drine - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

EP Srbije pružiće pomoć za uklanjanje otpada iz Drine

Elektroprivreda Srbije sa Drinsko-limskim hidroelektranama pomoći će preduzeću „HE na Drini“ da očisti više od četiri tone plutajućeg otpada koje je ovih dana pritokama rijeke Drine stiglo do krune brane višegradske hidroelektrane.

“Nismo više sami u ovom projektu jer je danas potpisan ugovor između „Elektroprivrede Srbije, ogranka Drinsko-limskih hidroelektrana i izvođača radova koji će za nekoliko dana bitu uveden u posao čišćenja akumulacije Hidroelektrane „Višegrad“, rekao je direktor Preduzeća „HE na Drini“ Nedeljko Perišić.

Da bi se dugoročno riješio problem plutajućeg otpada u akumulaciji Hidroelektrane „Višegrad“ obećano je da će se konačno zajednički uključiti Srbije, Crna Gora i Republika Srpska.

“Dogovoreno je da se lociraju sve divlje deponije uz Drinu i njene pritoke uz pokroviteljstvo ministarstava za ekologiju u tri države iz čijih opština otpad dolazi. Najviše otpada stiže do Višegrada rijekom Lim.“ dodao je Perišić.

Prve količine smeća iz vode izvadili su danas radinici višegradske hidroelektrane.

„Кrenuli smo danas sa saniranjem problema koji je nastao prije neki dan kad je pukla lančanica 1,5 kilometara uzvodno od hidrocentrale i smeće stiglo do krune pregradne brane hidroelektrane”, istakao je Perišić.

Predsjednik Eko centra “Odbranimo rijeke Višegrada“ Dejan Furtula kaže da je užasno to što se događa sa vodom Drine.

“Naše udruženje je povodom ovog slučaja imalo sastanke i dogovore sa drugim sličnim organizacijama na kojima je dogovoreno da se formira još jedan ekološki tim pod pokroviteljstvom „Eko BiH“ kako bi se apliciralo prema evropskim fondovima i konačno riješio ovaj problem sa plutajućim otpadom”, rekao je Furtula.

Specijalizovane ekipe hidroelektrane iz Višegrada godišnje iz akumulacionog jezera Hidroelektrane “Višegrad” uklone oko 8.000 metara kubnih plautajućeg otpada.

BN TV

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar