EP: Prolašena klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EP: Prolašena klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi.

EP je i pozvao Evropsku uniju da se na konferenciji UN sledeće nedelje obaveže da do 2025. godine dostigne nultu emisiju gasova koji stvaraju efekat “staklene bašte”.

Uoči konferencije UN o klimatskim promenama COP25, koja se od 2. do 13. decembra održava u Madridu, Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi i globalno.

Evropski parlament zatražio je od Evropske komisije da osigura da svi relevantni zakonodavni i budžetski predlozi budu usklađeni u cilju limitiranja globalnog zagrevanja ispod jednog i po stepena.

U odvojenom dokumentu, Parlament je pozvao EU da na konferenciji UN predstavi strategiju za postizanje klimatske neutralnosti, “što je pre moguće, a najkasnije do 2050. godine”.

Novoizabrana predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen pozvana je da u Evropski zeleni sporazum kao cilj uvede smanjenja emisije štetnih gasova za 55% do 2030. godine.

U Evropskom parlamentu traže više finansijske podrške za borbu protiv klimatskih promena odnosno da zemlje EU “najmanje udvostruče” svoj doprinos međunarodnom fondu za “zelenu klimu”.

Ocenjuje se da obećanja razvijenih zemalja u cillju borbe protiv klimatskih promena ne ispunjavaju zajednički cilj od 100 milijardi dolara na godišnjem od 2020. godine.

Evropski parlamentarci pozvali su sve zemlje EU da ukinu sve direktne i indirektne subvencije za fosilna goriva do 2020. godine.

U Evropskom parlamentu podsećaju da su brojne zemlje, lokalne administracije i naučnici izjavili su da se planeta Zemlja suočava s klimatskom krizom.

Dodaje se da je Evropska komisija već predložila cilj nulte emisije do 2050. godine, ali Evropski savet to još nije odobrio, jer se protive Poljska, Mađarska i Češka.

B92

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar