EP: Nezadovoljni hrvatskim predsjedavanjem EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EP: Nezadovoljni hrvatskim predsjedavanjem EU

Predsjednici najuticajnijih klubova u Evropskom parlamentu žalili su se Evropskom savjetu na hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom, a razlog je, kako se navodi, ignorisanja teme zaštite vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Oni su tim povodom uputili protestno pismo, a među potpisnicima je i Manfred Veber iz Evropske narodne stranke.

U pismu piše da su “duboko zabrinuti zbog manjka napretka u vezi procesa po članu sedam protiv Mađarske i Poljske”.

Član sedam Lisabonskog ugovora predviđa mogućnost suspenzije prava određene članice ako krši evropska pravila.

Ovi, kako se navodi, istaknuti evroparlamentarci situaciju opisuju kao “alarmantnu” i žale se da je nemoguće voditi i neformalne razgovore o ovoj temi tokom hrvatskog predsjedavanja.

Napominju da su takvi razgovori vođeni dok je Finska predsjedavala EU, a da su, kako kažu, sada prestali kada je Hrvatska preuzela kormilo.

Evropski savjet ne smije da zažmuri na rezolucije koje su usvojene i debate koje se vode u Evropskom parlamentu u posljednja tri mjeseca ili razne pravne poteze koje je povukla Evropska komisija. Krajnje je vrijeme za djelovanje , navodi se u pismu.

Zaključuju da je potrebno braniti vrijednosti na kojima je ustanovljena Evropska unija, a to su “ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina”.

Hrvatski mediji pišu da ponašanje Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u vezi ovoga zapravo nije iznenađujuće i podsjećaju da, kada se u Evropskom parlamentu 2018. glasalo o izvještaju koji detaljno analizira kako Mađarska pod vlašću Viktora Orbana krši vladavinu prava, HDZ-ovci su svojim glasovima bili u manjini koja je podržala Orbana.

Dvije trećine evrozastupnika su pak glasali za usvajanje tog izvještaja.

TANJUG

Danas objavljeno

Za zloupotrebu položaja: Bivša ministarka osuđena na 2,5 godine zatvora

M.

Cijeli svijet zanima odgovor na to pitanje; ne i Bajdena

M.

Nisu odoljeli pritisku Amerike: Suspendovano

M.

Ostavite komentar