"Enigma" najveći dijamant koji se ikad pojavio na aukciji - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

“Enigma” najveći dijamant koji se ikad pojavio na aukciji

Crni dijamant “Enigma” koji je težak neverovatnih 555,55 karata prodaje se na višednevnoj aukciji u Sotbisu koja je počela u četvrtak u Londonu.

Ova poznata aukcijska kuća objavila je da je to najveći fasetirani crni dijamant koji se ikada pojavio na aukciji i prema oceni Ginisove knjige svetskih rekorda u 2006. godini je najveći brušeni dijamant na svetu. Takođe, poznat je i kao karbonado dijamant i moguće je da je reč o dijamantu koji je došao iz svemira, piše Jutarnji list.

Kako navode, ovakva struktura pronađena je samo u Brazilu i Sevenoafričkoj Republici, a naučnici su se dugo bavili njegovim poreklom.

“Poreklo je obavijeno velom misterije što se tiče porekla jer gotovo da ih nema na Zemlji”, rekao je za Rojters Aron Kelestian kustos muzeja mineralnih nauka u Prirodnjačkom muzeju Los Anđelesu.

Ono što su stručnjaci utvrdili je da je ovaj dijamant star oko 2,6 do 3,2 milijarde godina. Kako sama Zemlja datira od pre 4,65 milijarde godina, karbonado je nastao kada su se Zemljine ploče još uvek kretale i kda se odvijala oksigenacija atmosfere.

“Mislio sam da se mogu formirati vrlo duboko u unutrašnjosti Zemlje, dakle dublje od onog što već znamo o dijamantima. Postoje hipoteze koje sugerišu da su nastali na mestima udara gde je asteroid udario u Zemlju”, ocenio je on.

Dosadanšnje procene su da će se ovaj kamen prodati po ceni između četiri i sedam miliona dolara. Sadašnji vlasnik ga ima dve decenije, ali gotovo da ništa ne zna o njegovom poreklu.

Izvor: RTV

Danas objavljeno

Momenat koji su svi čekali – Kejt Mos na suđenju decenije

Zeljka

Milanče iz “Otvorenih vrata”, koji se prije 26 godina zamonašio, sada postao episkop

Zeljka

Fantomski zvukovi: Šta se skriva na dnu italijanskog jezera?

Zeljka

Ostavite komentar