24. Augusta 2019.

Eminem-ov izdavač tuži Spotify zbog nelicenciranog streaming-a

Big Portal

U tužbi se navodi da je Spotify samo povremeno uplaćivao različite sume po random principu za stream-ovanje Eminem-ovih pesama, umesto da je slao izveštaje o broju stream-inga i plaćao licence po tome. Na taj način, Eight Mile Style tvrdi da je plaćen samo mali deo emitovanih stream-ova.

Music Modernissation Act (MMA), koji je napravljen s ciljem da pojednostavi proces licenciranja pesama za tehnološke kokmpanije, dozvoljava im da se pesme kojima se ne zna vlasnik, smeštaju u kategoriju koja je nazvana „Copyright Control“. U tužbi se navodi da je Spotify Eminem-ove pesme svrstavao u tu kategoriju, iako su tačno znali ko je njihov vlasnik. Čak i da nisu znali ko peva sporne pesme, lako su mogli da ih „izguglaju“ na Internetu. Drugim rečima, Spotify je optužen da nije uložio dovoljno razumnog truda da utvrdi ko je vlasnik pesama, kao što zahteva MMA.

Eight Mile Style u tužbi navodi da bi šteta mogla da se meri i milijardama dolara, ali čak i ako dobiju na sudu, sigurno neće dobiti toliki novac. Maksimum koji mogu dobiti po jednoj pesmi je 150.000 dolara, što pomnoženo sa 243 Eminem-ove pesme koje se nalaze na Spotify-u, iznosi maksimalnih 36.45 miliona dolara odštete.

Izvor: Engadget

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare