EMA potvrdila efikasnost AstraZeneke za sve starosne grupe - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EMA potvrdila efikasnost AstraZeneke za sve starosne grupe

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je preporuku za upotrebu Astra Zeneka vakcine protiv kovida 19 u svim starosnim grupama i to je snažan signal za sve građane da su u pitanju bezbedne i efikasne vakcine, kažu u Evropskoj komisiji.

Povodom informacija da su Nemačka i Belgija izrazile sumnju u efikasnost Astra Zenaka vakcine kod strarijih od 65, odnosno 55 godina, u Komisiji navoda da je u nadležnosti zemlja članica da odlučuju o “dodatnim i strožijim” zahtevima pri upotrebi nekih vakcina, sve dok to nije u suprotnosti sa preporukama EMA.

Evropska komisija apelovala je i na internet platforme, poput Fejsbuka, Tvitera, Jutjuba i Gugla, da hitno rade na rešavanju dezinformacija koje se na društvenim mrežama pojavljuju kada su u pitanju vakcine protiv koronavirusa.

“Živimo u globalnoj zdravstvenoj krizi, a proverene informacije mogu spasiti živote”, poruka je Brisela. U EU naglašavaju da je od ugovorenih 2,6 milijardi vakcina za područje EU 27, trenutno u prozvodnji 1, 2 miljarde, što bi, prema očekivanjima Brisela, trebalo da omogući da se do kraja leta u EU vakciniše 70 odsto stanovništva.

Danas objavljeno

Pad broja zaraženih u Sloveniji, maturanti prioritetna grupa za vakcinaciju

M.

U Sarajevu ubijeno 3000 Srba i organizovano 211 logora

M.

Poginuo skijaš u Sloveniji

M.

Ostavite komentar