EMA poslala stručnjake u Rusiju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EMA poslala stručnjake u Rusiju

Evropska agencija za lekove poslaće u aprilu u Rusiju grupu eksperata koji će proveriti klinička ispitivanja i proizvodnju ruske vakcine “Sputnjik V”

To je izjavio direktor agencije za bezbednost zdravlja i strategiju vakcinacije Marko Kavaleri. Prema njegovim rečima, proveru evropskih medicinskih stručnjaka će osim vakcine “Sputnjik Ve” imati i nemačka kompanija “Curevac” i američka “Novavaks”.

“U toku je provera ruske vakcine, razmotrićemo sve podatke, kako bismo je brže autorizovali. U aprilu ćemo sprovesti inspekciju u Rusiji koja će se ticati i proizvodnje i kliničkih ispitivanja. Onda ćemo videti kada ćemo imati sve podatke potrebne za moguće odobrenje vakcine”, rekao je Kavaleri italijanskoj televiziji Rai3.

Ranije je predstavnik radne grupe na temu virusa korona saopštio da EMA ne može pre maja da odobri rusku vakcinu.

U subotu je predsednik reona Lacija Nikola Zingareti najavio da će za nekoliko dana biti potpisan sporazum o izvođenju naučnih istraživanja vakcine “Sputnjik Ve” u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti “Lazaro Spallanzani” u Rimu.

Direktor tog instituta Frančesko Vaja izjavio je da će Nacionalni istraživački institut epidemiologije i mikrobiologije “Gamaleja” poslati u Rim trojicu svojih saradnika radi zajedničkog istraživanja sa italijanskim kolegama efikasnosti ruske vakcine protiv različitih varijanti virusa korona.

Naučni časopis “Lanset” objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida “Sputnjik Ve”, u kojima se potvrđuje da “Sputnjik Ve” bezbedna i efikasna vakcina.

Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća od 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19, preneo je portal Sputnjik koji podseća da je ruska vakcina odorena u 52 zemlje.

Danas objavljeno

“Ekspert za držanje Zapada u neizvjesnosti”

M.

1, 5 miliona doza Sputnika V proizvedeno na Torlaku

M.

Zapad Grčke u vrtlogu nevremena, odnesena jedna žrtva

M.

Ostavite komentar