15. Marta 2021.

EMA: Ostajemo pri stavu da su koristi AstraZenece veće od rizika

Big Portal

U saopštenju se navodi da EMA nastavlja istragu povodom prijava događajaja vezanih za stvaranje krvnih ugrušaka kod ljudi koji su primili vakcinu AstraZeneca protiv kovida 19.

“Rigorozna analiza svih podataka povezanih sa tromboembolijskim događajima biće sprovedena narednih dana. Stručnjaci detaljno istražuju sve raspoložive podatke i kliničke okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi utvrdili da li je vakcina mogla doprineti ili je vjerovatno da je događaj nastao zbog drugih uzroka”, navodi se u saopštenju EMA.

Dodaje se da EMA u svojoj istrazi blisko sarađuje sa britansko-švedskom kompanijom, sa stručnjacima za poremećaje krvi i drugim zdravstvenim vlastima, uključujući britanske zdravstvene vlasti zbog njihovog iskustva sa oko 11 miliona administriranih doza ove vakcine.

Navodi se da će EMA na sastancima 16. i 18. marta razmotriti do sada prikupljne podatke u vezi sa istragom i moguće dalje korake.

EMA poziva sve koji u međuvremenu prime vakcinu i imaju bilo kakvih nedoumica, da kontaktiraju odgovarajućeg zdravstvenog radnika, a bilo kakve neželjene efekte prijave nacionalnom regulatornom organu za lekove.

Iz EMA dodaju da su događaji poput stvaranja krvinih ugrušaka zabilježeni u veoma malom broju slučajeva poslije primanja AstraZenecine vakcine, kao i da se ne čini da je broj tromboembolijskih događaja među vakcinisanim građanima veći od broja takvih pojava među opštom populacijom.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare