EMA o neželjenim efektima vakcine Astra Zeneka - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EMA o neželjenim efektima vakcine Astra Zeneka

Komitet za bezbjednost Evropske agencije za lijekove zaključio je da bi rijetka pojava krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita trebalo da bude navedena kao vrlo rijedak neželjeni efekat vakcine Astra Zeneka, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu te evropske institucije.

Za one koji su primili vakcinu, EMA navodi da bi odmah trebalo da zatraže pomoć ako se pojavi neki od simptoma – kratak dah, bol u grudima, otok u nozi, konstantni bolovi u abdomenu ili neurološki simptomi.

  • Nastavićemo da nadgledamo dostupne naučne dokaze o efikasnosti i sigurnosti svih odobrenih vakcina protiv kovida 19 i izdaćemo dalje preporuke ako je potrebno na osnovu nauke i čvrstih dokaza. Ovaj slučaj jasno pokazuje jedan od izazova koje predstavljaju velike kampanje vakcinacije. Kada milioni ljudi prime ove vakcine, mogu se desiti vrlo rijetki događaji koji nisu identifikovani tokom kliničkih ispitivanja. Uloga praćenja neželjenih efekata je da nam pomogne da brzo otkrijemo i analiziramo ove rizike i njihov uticaj na profil rizika koristi od vakcine – rekla je Emer Kuk, šefica Evropske agencije za lijekove.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar