Elon Musk nudi 100 miliona dolara za stvaranje najbolje tehnologije hvatanja ugljenika - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Elon Musk nudi 100 miliona dolara za stvaranje najbolje tehnologije hvatanja ugljenika

Elon Musk, direktor Tesle i SpaceX-a, putem svog Twitter profila nudi 100 miliona dolara za one koji razviju najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen dioksida.

Međunarodna energetska agencija krajem prošle godine saopštila je da je potreban nagli porast u primjeni tehnologije za hvatanje ugljenika ako zemlje žele postići ciljeve nulte emisije, piše Reuters.

Musk se obratio na Twitteru i naveo: “Doniram 100 miliona dolara za nagradu za najbolju tehnologiju hvatanja ugljenika”. Nakon toga je uslijedio drugi tweet u kojem je obećao detalje sljedeće sedmice.

Musk je bio suosnivač kompanije za internet plaćanja PayPal Holdings Inc, a sada vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu.

Pored Tesle, on je na čelu raketne kompanije SpaceX i Neuralink, startupa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljenika kao dio svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promjena.

Biden je u četvrtak imenovao Jennifer Wilcox, stručnjakinju za tehnologije uklanjanja ugljenika, za glavnu zamjenicu pomoćnika sekretara za fosilnu energiju u američkom Ministarstvu energetike.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Brat Maraje Keri tuži pjevačicu: Naštetila je njegovom ugledu

V.R.

Petina proizvedene hrane se baci, dok stotine miliona gladuje

V.R.

On je Ibrahimovića vozio motorom na Sanremo: “Otkriću vam šta mi je tražio”

Zeljka

Ostavite komentar