Elon Musk lansira satelit za reklamiranje u svemiru - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Elon Musk lansira satelit za reklamiranje u svemiru

Nakon što je napravio mrežu Internet satelita, Elon Musk planira da i dalje komercijalizuje zemljinu orbitu. Naime, SpaceX CEO se udružio sa kanadskim startapom Geometric Energy Corp (GEC) u cilju postavljanja reklama u svemir. Prema izveštajima, Musk će finansirati startup s ciljem da se napravi satelit koji će funkcionisati kao bilbord u niskoj Zemljinoj orbiti.

Plan je da se ovaj satelit već sledeće godine pošalje u svemir sa SpaceX Falkon 9 raketom. Kada se bude postavio na svojoj poziciji, reklame će mu se bežičnim putem slati sa Zemlje. Satelit je nazvan CubeSat i posedovaće veliki ekran na kome će se prikazivati reklame.

Naravno, ove reklame neće biti vidljive sa zemlje. Kada se postavi u svoju orbitu, reklame na satelitu će biti snimane kamerom postavljenom na nekoj vrsti „selfi štapa“ koji će biti pričvršćen na CubeSat. Video sa te kamere će biti stream-ovan uživo na različitim platformama kao što su YouTube ili Twitch. To će omogućiti svakom ko poželi da vidi sadržaj prikazan na ekranu satelita (i verovatno našu planetu u pozadini).

Osnivač Geometric Energy Corp-a želi da na ovaj način „demokratizuje svemir“, time što će svima omogućiti da se reklamiraju u njemu. Da bi to omogućio, osmislio je automatizovani sistem rezervacije i prikazivanja reklama, koji se zasniva na pet tokena. Svaki od tokena definiše određeni aspekt na reklami – osvetljenje, boje, X i Y koordinate na ekranu, kao i vreme kada će reklama biti prikazana.

Izvor: PCPress/ Gadget360

Danas objavljeno

Pojavile su se zvanične fotografije Oppo K9 Pro telefona

Vanja A

GoPro Hero10 Black omogućava snimanje 5.3K videa @60fps i ima novi GP2 čipset

Vanja A

Otkrivena statua posvećena osnivaču bitkoina u Budimpešti

Vanja A

Ostavite komentar