20. Februara 2022.

Elektrifikovani Tonale je budućnost Alfa Romea

Big Portal

Tonale će u Evropi imati blagi hibridni pogon, a u Severnoj Americi plag-in hibridnu jedinicu. Ovo je uvod u Alfin prvi potpuno električni model, koji stiže 2025. godine, a od 2027. godine ova Stellantisova marka će praviti samo električne automobile.

Alfa Romeo se nada da će ključ uspeha ovog modela biti novi plag-in hibridni pogon koji se sastoji od 1,3 litarskog turbo benzinca sa četiri cilindra, koji koristi i marka Jeep. Električni element sastoji se od baterije kapaciteta 15,5kWh i električnog agregata na zadnjoj osovini. Ukupna snaga sistema je 273KS.

Pogon je na svim točkovima, a masa automobila oko 1900kg. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 6,2 sekunde. Bateriji je za punjenje do vrha potrebno dva i po sata na kućnom punjaču od 7,4kW, a autonomija na električnu energiju je 60km.

Druga pogonska jedinica je hibrid koji čine 1,5 litarski turbo benzinac i električna arhitektura koja radi na 48V. Ovaj pogon biće ponuđen u specifikacijama od 130KS i 160KS. Oba pogona kombinuju se sa sedmostepenim automatskim menjačem, a manuelne opcije nema. Elektro motor od 20KS i 55Nm omogućava kretanje vozila pri nižim brzinama – u gustom saobraćaju, kreni-stani situaciji ili prilikom parkiranja.

Platforma koju koristi Tonale zasnovana je na unapređenoj Fiat-Chrysler arhitekturi, ali je Alfa dobila šire kolotrage. Tonale ima MacPherson ogibljenje na svim točkovima i opciju adaptivnih amortizera. Standardni amortizeri u stanju su da menjaju karakteristike u zavisnosti od informacija koje stižu od ogibljenja.

Među dostupnim režimima vožnje su napredna ekonomičnost, uravnoteženost i dinamičnost (Advanced Efficiency, Natural i Dynamic). Inženjeri tvrde da Tonale ima najdirektnije upravljanje u svom segmentu, a kočnice su četvoroklipne Brembo.

Nova tehnologija u kabini takođe je korak napred za Alfa Romeo. Digitalna instrument tabla je podesiva i ima dijagonalu od 12,3 inča sa grafikom koja replicira Alfine stare analogne pokazivače. Centralni ekran ima dijagonalu od 10,25 inča, a softver obuhvata servise Amazon Alexa, bežični Android Auto i Apple Carplay. Italijanska marka je integrisala i NTF tehnologiju, pa je Tonale prvi model sa integrisanom blokčejn tehnologijom koja beleži u digitanom obliku glavne događaje poput intervala servisiranja i osvežavanja softvera preko interneta.

Tonale raspolaže autonomnom tehnologijom 2 nivoa, što znači da adaptivni tempomat zadržava vozilo u saobraćajnoj traci na auto-putu, uz automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i biciklista, detekcijom umora vozača, pokrivanjem slepih tačaka i monitoringom bočnog saobraćaja. Dostupna je i kamera za pokrivanje punog kruga oko vozila.

Na listi opreme su dvozonski klima uređaj, grejanje i hlađenje sedišta, Harman Kardonovo ozvučenje, elektrifikovana vrata prtljažnika od 500 litara i bežično punjenje telefona. Postojaće dva trima na početku prodaje: Super i Ti, a Sprint i Veloce će biti dodati naknadno.

Izvor: Nacionalnaklasa

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare