Električni Wuling Hong Guang Mini EV je hit koji košta 4.500 dolara - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Električni Wuling Hong Guang Mini EV je hit koji košta 4.500 dolara

Broj prodatih primeraka jeftinog kineskog električnog automobila s cenom od, preračunato 4.500 dolara, premašio je broj prodatih Tesla automobila u Kini, javlja BBC.

Taj veoma kompaktni automobil se pokazao kao pravi mali hit i doneo je kineskom proizvođaču automobila, SAIC Motoru, veliki prihod. Hong Guang Mini EV sa značkom Wulinga u Kini, proizvodi se u saradnji s američkim proizvođačem automobila General Motorsom. Kako prenosi Jutarnji.hr, samo u prošlom mesecu broj prodatih automobila se udvostručio u poređenju s brojem prodatih Tesla automobila. Iako je najpopularniji model za 4.500 dolara, uz doplatu od oko 500 dolara može da se dobije model koji ima ugrađen sistem klimatizacije.

Prema rečima stručnjaka, iako kaska za Teslom u smislu dometa jer s jednim punjenjem prelazi tek 160 km (ali, sasvim dovoljno za grad), kvaliteta i veličine, mali električni automobil to nadoknađuje na polju cene i svoje veličine. Zbog veličine automobil je moguće parkirati bilo gde i praktičan je za velike i natrpane kineske gradove.

Mali električni EV se prodao u 25.778 komada samo u januaru, dok se Tesla, za poređenje, prodao u 13.843 komada. Iako je velika razlika u broju prodatih automobila, prodaja električnih automobila više klase je u velikom porastu u Kini, gde je kompanija Tesla samo u prošloj godini povećala prodaju za duplo.

Dobar rezultat Tesle se pripisuje lokalnoj proizvodnji jer Tesla svoje automobile za kinesko tržište proizvodi u Šangaju što znatno utiče na smanjenje cene i zato se najpopularniji Tesla Model 3 može prodavati po relativno niskoj ceni od 39.000 dolara. Zbog dobre prodaje u Kini moguće je da ćemo malog Hong Guanga videti i u drugim krajevima sveta pa tako i kod nas.

Izvor:Jutarnji.hr / BBC
Foto: Wuling

Danas objavljeno

Policija dobija novi uređaj: Lakše će otkrivati drogirane za volanom

Vanja A

Chevrolet Corvette postaje električni SUV?

Vanja A

Rasel: Želim da osvojim titulu sa Mercedesom

Vanja A

Ostavite komentar