Električni Rolls-Royce model bi mogao da se zove Silent Shadow - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Električni Rolls-Royce model bi mogao da se zove Silent Shadow

O elektrificiranoj budućnosti Rolls-Roycea je vrlo malo poznato, ali jedno je sigurno: svi brendovi BMW Groupe će se pridružiti električnom pokretu.

Prema britanskom Autocaru, proizvođač automobila sa sedištem u Goodvoodu trenutno testira EV pogon koristeći model Phantom kao test vozilo. Ali isti izveštaj pominje da Phantom neće biti taj koji će dobiti čast da bude prvi električni Rolls-Royce.

Očigledno je da Rolls-Royce radi na zasebnom modelu koji će koristiti električni pogon. Priča se da je naziv projekta označen kao Silent Shadow, a ta glasina se zasniva na BMW-ovom zahtevu kod nemačkog zavoda za patente za to ime. Ime donekle upućuje na model Silver Shadow koji je bio jedan od najprodavanijih Rolls-Royce modela.

Trenutno nisu dostupni detalji o dizajnu, ali izveštaj pominje poseban model ima smisla s obzirom na to da im fleksibilna arhitektura kompanije iz Goodvooda omogućava izgradnju nekoliko različitih modela. Takođe je moguće pretpostaviti da će se većina EV-ovih tehnologija BMW-a probiti u električni Rolls-Royce. To naravno uključuje motore i baterije.

Detalji pogonskog sklopa ostaju tajna, ali Rolls-Royce je navodno razvio verzije sa pogonom na zadnje i na sva četiri točka zajedno sa baterijom za koju se tvrdi da ima kapacitet od preko 100kWh za domet od najmanje 500km (311 milja).

Ovo ipak neće biti prvi Rolls-Royce EV. Pre više od deset godina, proizvođač luksuznih automobila predstavio je koncept 102EX na salonu automobila u Ženevi.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Izvor: BMWblog.com / Autocar.co.uk

Danas objavljeno

Prvi čisto električni Lamborghini na scenu stupa 2028. u vidu 2+2 krosovera

Vanja A

Menadžer inženjeringa Apple Car-a napustio kompaniju i prešao u Meta

Vanja A

Da li se VW ID.4 sa zadnjim pogonom snalazi na snijegu?

Vanja A

Ostavite komentar