11. Decembra 2020.

Električni automobili imaće zelene tablice

Big Portal

Naime, od ove nedjelje svi novi (ali i polovni) potpuno električni automobili mogu da imaju zelene registarske tablice.

Pritom one u stvari nisu u potpunosti zelene boje (što se takođe razmatralo), već imaju zelenu “traku” na lijevom dijelu. Prvi automobil koji ih je dobio je lijepi primjerak Tesle Model 3.

Ministar prevoza Grant Shapps ovom prilikom je izjavio:

“Zelene registarske tablice će pomoći u povećanju svijesti o čistijim vozilima na našim putevima, pokazujući da je naša ekološki prihvatljiva saobraćajna budućnost nadohvat ruke.”

Treba napomenuti da su ovakve registarske tablice za sada još uvijek opcija, odnosno ako se novopečenom vlasniku električara one ne sviđaju može bez problema da postavi klasične tablice kakve imaju benzinci, dizelaši i hibridi.

Zanimljivo je da su Nissan i marketinška agencija za istraživanje tržišta Yuogov odradili istraživanje, a rezultati pokazuju da čak 32 posto ispitanika tvrdi da bi zbog novih tablica postojala veća šansa da kupe električni model, prenosi Autocar.

Iz kompanije RAC koja nudi asistenciju vozačima u Velikoj Britaniji sproveli su nešto drugačije istraživanje pa su otkrili da samo petina ispitanih vozača podržava takve, drugačije tablice. Uz to, naišli su na još jedan potencijalni problem:

“Ostaje pitanje da li će vozači ovo vidjeti kao počasnu značku ili bi alternativno to moglo da podstakne ogorčenje među postojećim vozačima benzinskih i dizelskih vozila”.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare