Elektorski koledž danas glasa o konačnom rezultatu izbora u SAD-u - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Elektorski koledž danas glasa o konačnom rezultatu izbora u SAD-u

Iako su izbori u SAD-u održani prije pet sedmica, taj proces još nije okončan jer će Elektorski koledž tek danas glasati o budućem američkom predsjedniku, a već su poznata imena nekih od elektora ove godine, među kojima je i Hilari Klinton.

Elektori su inače predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, te se oni sastaju i glasaju, čime se zvanično okončava izborni proces.

Elektori gotovo uvijek glasaju za predsjedničkog kandidata koji je pobijedio u državi koju predstavljaju.

Elektorski koledž se sastoji od ukupno 538 predstavnika 50 američkih država. Oni bi današnjim sastajanjem trebali formalno potvrditi rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je predviđena pobjeda demokratskog kandidata Džo Bajdena.

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama, prema kojima je kandidat Demokratske stranke Džo Bajden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232, koliko ih ima aktuelni predsjednik i kandidat republikanaca Donald Tramp, piše BBC.

Inače, Ustav SAD-a striktno ukazuje na to da Elektorski koledž ne mogu činiti članovi Kongresa ili osobe koje obavljaju neku od funkcija u saveznim državama.

Shodno tome, članovi Elektorskog koledža mogu biti penzionisani političari, državni i lokalni izabrani zvaničnici, aktivisti i lobisti te osobe koje imaju ličnu ili profesionalnu vezu s kandidatom.

Kada je riječ o ovogodišnjem sastavu Elektorskog koledža, jedna od članica će biti bivša državna sekretarka i prva dama Hilari Klinton koja je od Donalda Trampa izgubila na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Klinton je nakon izbora u Elektorski koledž rekla da će biti uzbudljivo glasati za Džo Bajdena i Kamalu Haris, budućeg predsjednika i potpredsjednicu.

Klinton je ranije pozivala na ukidanje Elektroskog koledža nakon što je 2016. godine poražena, iako je imala tri miliona glasova više od Trampa.

Podsjećamo da je Tramp i ove izbore u nekoliko navrata nazvao lažnim i nepoštenim te uložio nekoliko sudskih žalbi i zahtijevao ponovno brojanje glasova u određenim državama koje su opet potvrdile Bajdenovu pobjedu.

Zbog Trampovog naglog i neosnovanog zahtjeva i pristupa izgubio je čak i podršku nekoliko bliskih pristalica republikanaca.

Danas objavljeno

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Nevrijeme širom Evrope, četvoro stradalo u Poljskoj

M.

Protest u Rimu koji je rasplakao i oduševio prisutne

M.

Ostavite komentar