Ekvador:Asanž pokazao nezahvalnost prema zemlji koja mu je pružila utočište - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ekvador:Asanž pokazao nezahvalnost prema zemlji koja mu je pružila utočište

Džulijan Asanž pokazao je “nezahvalnost i nepoštovanje” prema Ekvadoru koji mu je pružio utočište, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora.

Ministarstvo nije pomenulo izbacivanje osnivača Vikiliksa iz ambasade.u Londonu, gde se nalazi od 2012. godine.

“Širenjem informacija koje falsifikuju istinu, on (Asanž) i njegovi saradnici su još jednom pokazali nezahvalnost i nepoštovanje prema Ekvadoru, umesto da budu zahvalni zemlji koja ga je gostila skoro sedam godina”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je reagovalo na nedavnu poruku Vikiliksa na Tviteru u kojoj se navodi da su se Kito i London dogovorili da Asanž bude izbačen iz ambasade i predat britanskim vlastima.

Odnosi između Asanža i Ekvadora su se pogoršali poslednjih meseci. Posle nekoliko objavljenih Asanžovih stavova o međunarodnim pitanjima sa kojima se vlasti te zemlje ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi.

Predsednik Lenin Moreno izjavio je nedavno da je Asanž ponovo prekršio protokol o poštovanju uslova pružanja utočišta ali nije pomenuo izbacivanje Asanža iz ambasade.

Asanž (47) se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče.

Asanžu preti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen čim izađe iz ambasade Ekvadora. Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Danas objavljeno

Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju nametnutog Inckovog zakona

M.

Zaharova: Rusija Inckovu odluku doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH

M.

Ljekari saglasni – očekuje se veći broj oboljelih u Srbiji

M.

Ostavite komentar