Ekstremne kovid-mjere zgrozile svijet: "Otpisani" u sopstvenoj zemlji; "Ovo je apsolutno užasno" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ekstremne kovid-mjere zgrozile svijet: “Otpisani” u sopstvenoj zemlji; “Ovo je apsolutno užasno”

Pretnja Australije da će zatvoriti sve one građane koji se vraćaju kući iz Indije izazvala je osude.

Kritičari su tu kovid-meru označili “rasističkom” i proglasili je kršenjem ljudskih prava, piše BBC, a prenosi Jutarnji list.

Od ponedeljka, bilo kom Australijancu koji u zemlju stigne iz Indije prete novčane kazne, ali i do pet godina zatvora.

Ova mera dolazi nakon što je Kanbera zabranila sve letove iz Indije, žarišta koronavirusa, do 15. maja.

Premijer Skot Morison odbacio je optužbe za rasizam.

“Iste optužbe upućene su vladi pre više od godinu dana kada smo zatvorili granice s kontinentalnom Kinom”, rekao je on za radio Sidnej 2GB.

“U pandemiji nema politike ili ideologije… To nema nikakve veze s politikom, ovo je virus.”

Ova odredba je ujedno i prvi put da su Australijanci kriminalizovani zbog povratka u svoju zemlju, izvestili su lokalni mediji.

Devet hiljada “otpisanih”
Procenjuje se da u Indiji ima 9.000 Australijanaca, od kojih je 600 klasifikovano kao ranjivo.

Vlada je rekla da se mere koje su najavljene u subotu temelje na medicinskim savetima usmerenim na zaštitu zajednice. Broj novozaraženih raste u Indiji, a svakodnevni novi slučajevi u zemlji prelaze 300.000 tokom 10 uzastopnih dana.

Funkcioneri su rekli kako je porast stope zaraze među onima koji su se vratili iz Indije tokom protekle dve nedelje izazvao zabrinutost. Australija je pratila kovidovu strategiju eliminacije – delom i strogom graničnom kontrolom i obaveznim karantinom – te beleži 910 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od mnogih drugih zemalja.

Ministarka spoljnih poslova Marise Pajn rekla je da 57 posto pozitivnih slučajeva u karantini čine oni koji su se vratili iz Indije, što je rast od 10 posto u odnosu na mart.

Rekla je da je to “vrlo značajno opteretilo zdravstvo i medicinske usluge”.

Međutim, kritičari – među njima neki medicinski stručnjaci i pravne grupe – tvrde da je vladin potez da kriminalizuje one koji dolaze iz Indije ekstreman i nesrazmeran zdravstvenim rizicima.

Federalni senator Zelenih, Mehrin Faruki, napisao je na Tviteru da su mere ‘apsolutno užasne i rasističke’.

Istaknuti konzervativni komentator, Andru Bolt, rekao je da je politika ‘toliko podla i iracionalna da je mora proglasiti rasističkom’.

“Ne mogu da verujem da bismo belim Australijancima koji beže iz, recimo Engleske, uveli takvu zabranu putovanja.”

“Nedoslednost”
Australijski bivši poverenik za diskriminaciju na temelju rase, Tim Soutfomasan, istakao je “nedoslednost” u vladinoj politici, napominjući da zabrane i kazne nisu izrečene Australijancima koji su se vraćali iz drugih država na vrhuncu njihovih kovid talasa.

“Nismo videli da su ovako bili tretirani povratnici iz Sjedinjenih država, Ujedinjenog kraljevstva i bilo koje evropske zemlje, iako su stope zaraze bile vrlo visoke i opasnost od dolaska iz tih zemalja bila je vrlo velika’, rekao je za Sidnej Morning Herald.

“Ovde se koriste različiti standardi, zavisi iz kog dela sveta dolazite.”

Članovi indijsko-australijske zajednice, koja čini oko 2,6 posto stanovništva, izrazili su bes zbog iznenadne zabrane. Neki su za BBC rekli kako osećaju da se prema njima ponašaju kao prema kriminalcima i “građanima drugog reda” jer žele da pobegne od opasnosti.

Pravni stručnjaci takođe su izrazili zabrinutost da privremena zabrana krši međunarodno pravo. To uključuje pravo građanima da ne budu lišeni mogućnosti ulaska u svoju zemlju – što je pravo priznato u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, a čiji je potpisnik i Australija.

“Vlada mora da pokaže da ove mere nisu diskriminatorne i jedini su prikladan način rešavanja pretnji javnom zdravlju”, rekla je australijska Komisija za ljudska prava.

Zabrinutost za karantin
Takođe, situacija u Indiji ponovo je pažnju skrenula na australijski karantinski sistem u kome je od novembra zabeleženo više od desetak infekcija.

Zemlja je uspešno vodila politiku obvezne, 14-dnevne izolacije za sve međunarodne dolaske – uglavnom u hotelima.

Ali, vlada je rekla kako porast pozitivnih slučajeva iz Indije preti da preplavi njem karantinski sistem, koji je sposoban da podnese maksimalni limit od dva posto zaraženih.

Australijsko udruženje lekara, krovna lekarska organizacija, reklo je da je potreba za zaustavljanjem dolazaka iz Indije pokazatelj “krhkosti” karantinskog sistema.

“Radije bismo da se naša vlada posveti popravljanju karantinskog sistema i dovođenju Australijanaca kući, umesto da ovu zabranu produžuje duže nego što treba”.

B92

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar