"Eksplozivni novi izveštaji" u kojima se pominje i Grenel. Da li je znao? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Eksplozivni novi izveštaji” u kojima se pominje i Grenel. Da li je znao?

Republikanci zahtevaju da američki predsednik odgovori na pisanje medija da je Rusija militantima u Avganistanu nudila nagrade za ubijanje američkih vojnika.

Kako navodi američki list “Forin polisi”, “eksplozivni novi izveštaji” izazvali su podele između Bele kuće i republikanaca na Kapitol hilu.

Mak Tornberi, najviše pozicionirani republikanac u Odboru za oružane usluge Predstavničkog doma SAD, rekao je novinarima da je tražio od najviših zvaničnika Pengatona da hitno organizuju brifing o obaveštajnim podacima, ali da nije dobio odgovor.

Tornberi je nazvao saopštenje Bele kuće, u kojem se navodi da Tramp nije obavešten o navodnim nagradama koje je Rusija raspisala za ubistva američkih vojnika u Avganistanu, “veoma zabrinjavajućim”.

“Forin polisi” navodi da su i republikanski i demokratski poslanici tražili “agresivan odgovor” na navode “Njujork tajmsa” i drugih medija, koji, kako tvrdi, ukazuju da je Tramp u martu obavešten o tome i da nije preduzeo nikakvu akciju.

Tramp i drugi administrativni zvaničnici prvobitno su umanjivali navode “Njujork tajmsa”, odbacivši pisanje tog lista kao netačno. Tramp je u poruci na Tviteru u subotu naveo da ga je američka obaveštajna zajednica obevstila tokom vikenda da ne smatra te informacije verodostojnim i da ih nije ranije prijavila Beloj kući.

Međutim, kako se ocenjuje, Bela kuća je izgleda popustila pred sve većim pritiskom za dobijanje odgovora sa Kapitol hila pošto je, kako je preneo Politiko, zakazala brifing za republikanske poslanike iz Predstavničkog doma u Beloj kući.

Predsedavajuća republikanske konferencije u Predstavničkom domu Liz Čejni u saopštenju na Tviteru ocenila je da Bela kuća mora da objasni zašto predsednik i potpredsednik SAD nisu obavešteni, da li su informacije bile deo svakodnevnog obaveštavanja predsednika, ko je znao za te obavestajne procene i kada, kao i šta je uradjeno da bi se zaštitile američke snage i “kako bi Putin odgovarao”.

I republikanski senator iz Oklahome Džim Inhof pozvao je administraciju da podeli svoja saznanja o obaveštajnim podacima.

Predsedavajuća Predsedničkog doma, demokrata Nensi Pelosi takodje je tražila da američki obaveštajni zvaničnici održe brifing za članove tog doma. “Pitanja koja se postavljaju su: da li je predsednik obavešten, a ako nije, zašto nije, i zašto Kongres nije obavešten.

“Kongresu i zemlji su potrebni sada odgovori”, navela je ona u pismu direktorki CIA Djini Haspel i novom direktoru Nacionalne obaveštajne službe Džonu Retkilfu.

“Forin polisi” prenosi i da je Ričard Grenel, koji je, do maja, privremeno obavljao funkciju vršioca dužnosti šefa nacionalnih obaveštajnih službi, rekao da nikada nije čuo za te obaveštajne procene.

List tvrdi i da je jedinica ruske vojne obaveštajne službe GRU, koja je navodno predvodila akciju u Avganistanu, imala vodeću ulogu u “pokušajima Rusije da destabilizuje zapadne zemlje, od pokušaja da organizuje državni udar u Crnoj Gori 2016. godine do pokušaja ubistva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja 2018. godine”.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je tvrdnje “Njujork tajmsa”, prema kojima su američke obaveštajne službe došle do zaključka da je jedna ruska vojnoobaveštajna jedinica koja je navodno povezana sa pokušajima atentata na tlu Evrope prošle godine ponudila novčane nagrade za uspešne napade na američke vojnike ili trupe vojne koalicije koju u Avganistanu predvode SAD.

Prema izveštaju lista, do nagrada na taj način su došli pripadnici militantnih organizacija u Avganistanu, odnosno sa njima povezani pojedinci.

B92

Danas objavljeno

Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmijeni istoriju

M.

Tramp: SAD se truju najezdom ilegalnih migranata

M.

Opljačkan i mučen albanski biznismen

M.

Ostavite komentar