11. Jula 2022.

Ekspertski tim BiH ponovo na lokaciji Trgovska gora

Big Portal

Prema njegovim riječima, na Trgovskoj gori biće članovi Ekspertskog tima koji su zaduženi za geološka, hidrogeološka i geofizička ispitivanja.

-Bitno nam je da sa nama budu i predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji se bave radioaktivnošću u životnoj sredini – rekao je on.

Dizdarević kaže da je ovaj termin potvrđen u Beču na marginama sedmog preglednog sastanka održanom u sjedištu Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

-Na ovom sastanku je raspravljano o zajedničkoj konvenciji sigurnog zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenih izvora. Prve sedmice, tokom rada po grupama, mi smo predstavili svoj problem sa istrošenim izvorima i problem koji se javlja sa susjednom državom koja želi da uspostavi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na samoj granici – rekao je on.

Kako je objasnio Dizdarević, istovremeno je održana i radna grupa rezervisana za Hrvatsku, a prezentaciji su prisustvovali stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun i predstavnici Pravnog tima koji su takođe ukazali na ovaj problem i zatražili da se Hrvatska ponaša u skladu sa međunarodnim standardima.

-U razgovoru s njima dobio sam informacije da je iz hrvatske delegacije najavljeno da će u narednom periodu biti transparenti i da će zvanično obavještavati BiH o svim aktivnostima. Do sada su informacije uglavnom bile preko Ekspertskog tima – rekao je on.

Dizdarević kaže da su predstavnici BiH delegacije prisustvovali kad je o ovom pitanju prezentaciju održala Slovenija.

-U razgovoru sa slovenačkom delegacijom rečeno nam je da Slovenija ima kapacitete da sav radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” zbrine na mjestu nastanka ali da je ovo pitanje dogovora Slovenije i Hrvatske – objasnio je on.

Dizdarević je rekao da na kraju dvosedmičnog sastanka nije bilo zajedničkog usaglašenog izvještaja ali da je izlaganje Rafaela Marijana Grosija išlo u smjeru da se ovaj problem ne može rješavati inženjerijski već u dogovoru sa svim zainteresovanim stranama.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

SRNA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare