Eksperti BiH u septembru na Trgovskoj gori - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Eksperti BiH u septembru na Trgovskoj gori

Eksperti iz BiH najvjerovatnije u septembru odlaze na Trgovsku goru da bi na licu mjesta sagledali šta Hrvatska trenutno radi na lokaciji Čerkezovac, gdje je planirano skladište nuklearnog otpada iz elektrane “Krško”, rekao je predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević.

Dogovor o odlasku u Hrvatsku stručnjaka iz BiH koji su zaduženi da, u što većoj mjeri, prate aktivnosti hrvatskih kolega po ovom pitanju, postignut je početkom jula na sastancima sa predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Spisak stručnjaka trebalo bi da bude poznat u narednim danima, a dogovor je da ih ide maksimalno deset.

Dizdarević je rekao za “Glas Srpske” da za ovaj odlazak nisu potrebne posebne dozvole sa viših nivoa, te da je okvirni dogovor da stručnjaci iz BiH dođu na Trgovsku goru, odnosno do objekata kod bivše kasarne Čerkezovac, da vide u kakvom su stanju i da li je i šta rađeno.

“Za sada je izabrana firma za određena hidrogeološka istraživanja i to će nam biti važno, ako i kada počnu sa uzimanjem uzoraka, da dobijemo saglasnost da i naši geolozi budu prisutni kada budu uzimali uzorke tla”, rekao je Dizdarević.

On kaže da će veoma važnu ulogu u daljem poslu imati i seizmolozi zbog učestalih zemljotresa na užem i širem području, te da je Hrvatska angažovala svoje stručnjake da prate seizmološku situaciju.

“Instalirane su neke stanice koje će to da prate. Vjerujem da će i o tome biti riječi na okruglom stolu koji bi u septembru ili oktobru mogao biti u Banjaluci”, rekao je Dizdarević, koji je i zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH.

Govoreći o nekim budućim koracima, kada počne uzimanje uzoraka na toj lokaciji, Dizdarević je naglasio je da će im tada trebati određene dozvole kako bi, kada se krene sa bušotinama, bili na licu mjesta.

“Zatražili smo već od viših nivoa vlasti u BiH da se angažuju kako bi dobili dozvole da prisustvujemo uzorkovanju ako se krene sa bušotinama”, rekao je Dizdarević i dodao da je čak planirana bušotina dublja od 150 metara.

On očekuje da će dobiti sve potrebne dozvole, napomenuvši da Hrvatska nije dužna da to odobri.

NN

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar