Eksperiment sa slijepim miševima riješio misteriju: Zašto je ženama hladnije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Eksperiment sa slijepim miševima riješio misteriju: Zašto je ženama hladnije

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu otkrili su su urođenu razliku između sistema za osjetljivost toplote kod dva pola. Ispostavilo se da postoji naučno objašnjenje koje se odnosi i na ptice i na sisare.

Eran Levin iz Zoološke škole TAU i Prirodnjačkog muzeja Steinhardt ranije je primetio da se muški i ženski slepi miševi razdvajaju tokom sezone parenja, pri čemu se mužjaci nastanjuju u hladnijim područjima.

Ženke se okote i odgajaju mladunce na toplijim lokacijama.

On i njegove kolege pronašli su slične podatke u sveobuhvatnom pregledu međunarodnih istraživanja na tu temu.

Zatim su uradili statističku i prostornu analizu distribucije desetina vrsta ptica i slepih miševa u Izraelu između 1981. i 2018. Studija je obuhvatila više od 11.000 pojedinačnih ptica i slepih miševa, od planine Hermon na severu do Eilata na jugu.

“Naši nalazi ukazuju na to da se ženke nalaze na višim temperaturama okoline. Mi nazivamo ovu različitom termalnom sklonošću, koja je vezana za pol i predlažemo da je to široka pojava uobičajena u mnogim endotermama, koja deluje kao značajna sila koja oblikuje širenje, društvenost i ponašanje životinja”, piše u studiji objavljenoj u časopisu “Global Ecology and Biogeography”.

Nalazi jasno pokazuju da mužjaci preferiraju nižu temperaturu od ženki i da ta sklonost dovodi do razdvajanja polova u određeno vreme tokom ciklusa parenja.

“Ova razlika između mehanizama osetljivosti toplote ženki i muškaraca slična je poznatim razlikama između osećaja za bol kod dva pola, a na nju utiču razlike u neurološkim mehanizmima odgovornim za senzaciju, kao i hormonske razlike između muškaraca i žena ”, rekao je Levin.

Njegova koleginica i koautor studije Tali Magori Kohen rekla je da u evolucijskom smislu odvajanje između muškaraca i žena smanjuje konkurenciju nad resursima i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni prema bebama.

Nadalje, rekla je ona, mnoge ženke sisara moraju da zaštite svoje potomstvo pre nego što bebe budu u stanju da same regulišu telesnu temperaturu, pa su odrasle ženke razvile sklonost prema relativno toploj klimi.

“Možemo da kažemo da ova razlika u toplotnom osećaju nije nastala da bismo se mogli da se raspravljamo sa našim partnerima oko klima uređaja, već upravo suprotno: namera je da se par udalji jedno od drugog kako bi svaki pojedinac mogao da uiva u miru i tišini”, rekli su istraživači.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Sočni karabataci u marinadi od bosiljka

Zeljka

Lako zasiti, jeftin je i omiljen za kombinovanje: Skida salo sa struka i ojačava imunitet

Zeljka

Sirup za kašalj sa folkodinom zabranjen u Evropskoj uniji

Zeljka

Ostavite komentar