Ekspanzija stanovništva jedan od najvećih problema 21. vijeka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ekspanzija stanovništva jedan od najvećih problema 21. vijeka

Ekspanzija stanovništva jedan je od najvećih problema svijeta u 21. vijeku, a postoji nekoliko faktora koji su odgovorni za ovu populacijsku ekspanziju, među kojima su najvažniji siromaštvo i nepismenost. Raspoloživi resursi na planeti su ograničeni i sa stalnim rastom stanovništva veoma brzo se iscrpljuju i možda neće biti dostupni u…

Ekspanzija stanovništva jedan je od najvećih problema svijeta u 21. vijeku, a postoji nekoliko faktora koji su odgovorni za ovu populacijsku ekspanziju, među kojima su najvažniji siromaštvo i nepismenost.

Raspoloživi resursi na planeti su ograničeni i sa stalnim rastom stanovništva veoma brzo se iscrpljuju i možda neće biti dostupni u bliskoj budućnosti, navode iz Republičkog zavoda za statistiku povodom Svjetskog dana stanovništva, koji se obilježava 11. jula.

– Od 1987. do 2019. svjetska populacija porasla je za 2,7 milijardi, odnosno sa pet milijardi 1987. godine na 7,7 milijardi 2019. Prema projekcijama, do 2050. godine broj stanovnika Zemlje će dosegnuti 9,7 milijardi i nastaviće da raste, dostižući cifru od oko 10,9 milijardi do 2100. godine – pokazuju najnoviji podaci.

Po tim podacima, Afrika je jedini svjetski region za koji se predviđa snažan rast stanovništva do kraja ovog vijeka.

– Između 2020. i 2100. očekuje se da će se broj stanovnika Afrike povećati sa 1,3 milijarde na 4,3 milijarde. Predviđa se da će broj stanovnika u regionima koji uključuju Sjedinjene Američke Države i Kanadu, te Australiju i Novi Zeland, takođe, rasti, ali sporije od Afrike.

Istovremeno, očekuje se da će Evropa i Latinska Amerika imati smanjenje populacije do 2100. godine, navode iz zavoda.

Predviđa se i da će evropska populacija imati vrhunac od 748 miliona u 2021. godini.
Očekuje se da će regija Latinske Amerike i Kariba premašiti Evropu u stanovništvu do 2037. godine, prije nego što dostigne 768 miliona u 2058. godini.

Kako je ranije navedeno, stanovništvo Bosne i Hercegovine čini manje od 0,05 odsto ukupne svjetske populacije.

Svjetski dan stanovništva obilježava se svake godine 11. jula i njegovo obilježavanje ustanovljeno je 11. jula 1989. od strane Upravnog savjeta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, a prvi put se o uspostavljanju Svjetskog dana stanovništva razmatralo 1987. godine, kada je svjetska populacija prešla pet milijardi.

Svjetski dan stanovništva ima za cilj povećanje svijesti građana o različitim pitanjima stanovništva, kao što su važnost planiranja porodice, rodne ravnopravnosti, siromaštva, zdravlja majki i djece i ljudskih prava.

Ove godine obilježava se 51. godišnjica Međunarodne konferencije o ljudskim pravima iz 1968, gdje je planiranje porodice po prvi put globalno potvrđeno kao jedno od ljudskih prava.

Ove godine ne postoji specifična tema obilježavanja, ali će se globalno usredsrediti pažnja na neispunjene ciljeve Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju iz 1994, koja se održala u Kairu, gdje je 179 vlada usvojilo da su „reproduktivno zdravlje i rodna ravnopravnost ključni za postizanje održivog razvoja”.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar