Ekscentričnog milijardera tuže zaposleni: Deli otkaze trudnicama, krši radna prava - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ekscentričnog milijardera tuže zaposleni: Deli otkaze trudnicama, krši radna prava

U posljednjih nekoliko godina kompanija Tesla, čiji je vlasnik ekscentrični milijarder Ilon Mask suočena je sa sve većim brojem sudskih tužbi.

Radnici ga tuže zbog neopravdanih otkaza, kršenja prava radnika, seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, pa čak i rasne diskriminacije.

U posljednjih nekoliko godina kompanija Tesla, čiji je vlasnik ekscentrični milijarder Ilon Mask suočena je sa sve većim brojem sudskih tužbi.

Brojni sadašnji i bivši radnici tvrde kako su upravo zbog korišćenja bolovanja ili porodiljnog odsustva snosili sankcije, a neretko su zbog toga dobili i otkaz.

Žrtva jednog takvog slučaja je i Devon Becera koja je u februaru 2018. godine počela da radi u Teslinoj fabrici u Nevadi. Nekoliko meseci kasnije dobila je i unapređenje, da bi u julu iste te godine otkrila da je trudna.

O novonastaloj situaciji obavestila je svog nadređenog i tom prilikom rekla da će u februaru 2019. godine otići na porodiljsko.

Prilikom razgovora nadređeni joj je rekao da je sve u redu i da bez ikakvih problema može otići na porodiljsko, piše The Guardian.

Ali ubrzo je saznala kako njena odluka ipak nije odgovarala poslodavcu. Svega dve nedelje pre Božića, Devon je dobila otkaz.

“U Nevadi poslodavac nije dužan da iznosi razlog raskida ugovora, ali meni je sve bilo jasno. Bez posla sam ostala dve nedelje pre Božića i 50-ak dana pre porođaja”, poručila je Devon.

U sličnoj situaciji kao i Devon, našla se još jedna radnica Tesle iz Las Vegasa, Dženifer Persi, majka četvoro dece koja je zbog nove trudnoće ostala bez posla.

“U 22 nedelji trudnoće s još četiri devojke ostala sam bez posla. Nadala sam se ponovnom povratku u kompaniju, ali to se nije dogodilo”, priseća se sada već bivša zaposlenica.

Za razliku od svojih kolegica Megi Aranda i njen suprug, otkaz su dobili zbog jedne potpuno bizarne stvari.

Nakon godinu dana rada u tvornici, Maggie je od svojih nadređenih zatražila odobrenje za korištenje mobilnog kako bi mogla uvijek biti na raspolaganju svom tada bolesnom suprugu.

“Imala sam pisanu potvrdu od nadređenih u kojoj su naveli da mogu da koristim telefon i hitnim slučajevima. Jednog dana jednostavno su mi rekli da pokupim svoje stvari i odem kući. Nedugo nakon toga poslali su mi i pismeno rešenje u kojem su naveli da sam bez posla ostala zbog korišćenja mobitela”, objašnjava Aranda.

Njen suprug koji također radi u Tesli u to vreme bio je na bolovanju zbog povrede na radu, svega dva dana kasnije dobio je isto pismo.

Danas objavljeno

Kaciga od 20 dolara je mogla da spriječi 1,4 miliona smrtnih slučajeva u posljednjih 12 godina

Vanja A

„Made in Germany“: nova Opel Astra budi emocije

Vanja A

Kako se pravilno čuvaju ljetnje gume

V.R.

Ostavite komentar