16. Maja 2020.

Ekonomski pad od čak 5% u BiH zbog pandemije

Big Portal

Po procijenama analitičara iz Beča za zemlje Istočne i Srednje Evrope najviše će stradati zemlje koje puno zavise od turističke sezone, kao što su Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, a najmanje one koje su manje ovisne o turizmu i nešto slabije integrisane u globalnu ekonomiju, kao što su Srbija ili Poljska.

BiH u tim relacijama je “zlatna sredina” sa pet odsto pada ove godine i 3 odsto rasta u narednoj, koja bi za većinu zemalja trebala značiti ozbiljan oporavak od recesije uzrokovane pandemijom.

Analitičare posebno brine neizvjesnost koju kraj ljeta i jesen mogu donijeti, povratak jačag širenja zaraze i nove restrikcije. Procjenjuje se da je samo jedan dan u potpunim restrikcijama Hrvatsku koštao do stotinjak miliona evra.

Pravo pitanje koje ostaje visiti nad cijelom situacijom je kakve će ekonomske i političke posljedice prouzoričiti ovakav ekonomski pad, koji se manifestuje posebno kroz gubitak radnih mjesta i smanjenu potrošnju.

Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine pandemija je izbrisala više od 28 hiljada radnih mjesta, a promet evidentiran fiskalnim kasama u aprilu je bio manji u odnosu na prošlu godinu za nevjerovatnih 37 odsto ili milijardu i po KM.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare