Ekološki prihvatljiva saobraćajna rješenja: U Banjaluci u planu nove biciklističke staze - BIGportal.ba
Banja Luka

Ekološki prihvatljiva saobraćajna rješenja: U Banjaluci u planu nove biciklističke staze

Banjaluka je opredijeljena za unapređenje urbane mobilnosti, a trenutno jedan od najznačajnih projekata u koji je Grad uključen iz ove oblasti jeste projekat „IMPAQ“, čiji se jedan dio odnosi na saobraćajna rješenja koja su ekološki prihvatljiva.

Tim povodom, predstavnici Grada održali su sastanak sa ekspertima uključenim u ovaj projekat, koji je pokrenula i koordinira Švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA Swedish Environmental Protection Agency) uz finansijsku podršku Ambasade Švedske.

– Razgovarali smo o nadogradnji ovog projekta i budućim koracima koje možemo da uradimo. Takođe, bilo je riječi o novim biciklističkim stazama i o cjelokupnoj strategiji urbane mobilnosti, koju je Grad Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem stavio kao jedan od prioritetnih zadataka kojim želimo da se bavimo – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Kako je navela, u narednom periodu predstavnici Gradske uprave koji se bave ovom temom imaće priliku da posjete gradove Upsala i Malme u Švedskoj, gdje će na sličan broj stanovnika i infrastrukturu grada – moći da vide uspješne prakse kako je grad uređen kada je u pitanju biciklistički saobraćaj.

Inače, projekat „IMPAQ – Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom vazduha u BiH“ je trogodišnji projekat koji je pokrenut 2019. godine i realizuje se u saradnji sa Švedskom hidrometeorološkom službom (SHMI – Swedish Meteorological and Hydrological Institute), a uključene su i sve relevantne institucije iz BiH, Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske i Federalni hidrometeorološki zavod.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U Banjaluci rođeno 10 beba

M.

Ove ulice imaće prekide u snabdijevanju vodom

M.

Počela izgradnja škole u banjalučkom naselju Ada

Vanja A

Ostavite komentar