10. Juna 2022.

Eko toplane u problemima: Zastoji u nabavci drvne sječke hlade radijatore Banjalučana

Big Portal

Na ovo upozoravaju iz ovog preduzeća, u kojem su rekli da se suočavaju s najvećim izazovima od svog osnivanja i problemima koji veoma utiču na dalje poslovanje i likvidnost ovog privrednog društva. Svi ti problemi, kako naglašavaju, dovode u pitanje i predstojeću sezonu grijanja.

“Kada je riječ o energentu, cijena drvne sječke, kao i ostalih inputa, znatno su porasle u odnosu na prethodnu sezonu. Tako je, na primjer, samo električna energija poskupila za više od 40 odsto od početka 2022. godine”, rekli su u ovom preduzeću.

Naglasili su da su za predstojeću sezonu od “Šuma Srpske” dobili nepovoljnije uslove za nabavku energenta u odnosu na prošlu godinu, prenosi Srpskainfo.

“Osim povećanja cijena, suočavamo se i sa neisporukom ugovorenih količina od strane šumskih gazdinstava, iako se dogovorene količine, prema ugovorima, avansno plaćaju. U ovom trenutku suočeni smo s trendom isporuke koji ne garantuje da će biti obezbijeđene ugovorene količine za predstojeću sezonu grijanja”, kazali su u Eko toplanama.

Naveli su da su im je, od januara do juna tekuće godine, od ugovorenih količina isporučeno samo oko 42 odsto i ističu da će, ako se ovaj trend nastavi, količine energenta biti dovoljne samo do 31.12.2022. godine.

Pojedina šumska gazdinstva uopšte ne isporučuju drvni sortiment, bez obzira na ugovore. Prema našim procjenama, ova godina biće vrlo izazovna i puna rizika, s obzirom na globalno tržište energenta, kao i na unutrašnje probleme prilikom nabavke – precizirali su u ovom preduzeću.

Nisu ni sigurni koliko će biti potrebno sredstava kako bi se obezbijedilo sve potrebno za iduću zimu.

“S obzirom na veliki rast cijena i nestabilnost tržišta, teško je govoriti o tome koliko će Eko toplane koštati predstojeća sezona, kada je riječ o energentima. Na primjer, cijena peleta prošle godine iznosila je 300 KM po toni, danas je ta cijena 600 KM, a poznato je da se pelet proizvodi od drvne sječke”, kazali su u Eko toplanama.

Osim problema s nabavkom energenta, iz Eko toplana upozoravaju da se suočavaju sa još jednim važnim problemom. Naime, Eko toplane su od Grada Banjaluka tražili povećanje cijene grijanja, ali su dobili negativan odgovor.

Taj negativan odgovor, kako dodaju, u ovom preduzeću “podjednako dovodi u pitanje narednu sezonu grijanja, jer je došlo do porasta cijena svih inputa”.

“Neophodno je imati u vidu da se, bez povećanja cijena grijanja ili dodijele subvencija od strane nadležnih, dovodi u pitanje grijanje Banjalučana u sezoni 2022/23. Naime, sa prihodima na osnovu postojeće cijene grijanja Eko toplane ne mogu obezbijediti potrebne količine energenta za cijelu sezonu, tako da su iz tog razloga neophodni ili povećanje cijena grijanja ili subvencije”, poručili su iz ovog preduzeća.

Iz Grada Banjaluka poručuju da su svjesni da se preduzeće „Eko toplane“ zbog svih poskupljenja na tržištu suočava s velikim problemima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao kako će Grad predložiti da i ovaj teret poskupljenja Grad preuzme na sebe, ali da gradskoj administraciji za to treba podrška skupštinske većine.

“Neminovno je da zbog povećanja cijena na cjelokupnom tržištu i grijanje mora da poskupi, ali će Grad i tu obavezu da preuzme na sebe, a sve kako građani ne bi osjetili teret poskupljenja ni ovaj put. Za ove namjene Grad bi morao da izdvoji oko dva miliona KM, a ta sredstva mogu da se obezbijede iz rebalansa budžeta”, poručio je Stanivuković.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare