27. Aprila 2022.

“Eko toplane” produžile sezonu grijanja do 30. aprila

Big Portal

“‘Eko toplane’ Banjaluka produžile su sezonu grijanja, u skladu s Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije i nakon zvaničnog završetka 15. aprila, te su Banjalučani imali tople radijatore do 21. aprila”, kaže se u saopštenju iz “Eko toplana”.

Dodaju da su “Eko toplane” u dogovoru sa gradom Banjaluka ponovo pokrenule sistem 23. aprila i nastavile grijnu sezonu.

“Iako je prema Odluci o opštim uslovima zvanični završetak sezone 15. april, odnosno kada srednja dnevna temperatura dva dana uzastopno iznosi preko 12 stepeni, od početka obavljanja komunalne djelatnosti 2018. godine ‘Eko toplane’ su kao društveno odgovorno privredno društvo, kojem je prioritet zadovoljan korisnik, završavale sezonu i nakon što su stečeni propisani uslovi, kako bismo našim potrošačima obezbijedili komfor boravka u stambenim i poslovnim prostorima”, stoji u saopštenju.

Kako kažu ova grijna sezona nosila sa sobom najveće izazove sa kojima se ovo privredno društvo suočilo od svog osnivanja do danas.

“Značajno su porasle cijene skoro svih inputa (gorivo, električna energija, šumski drvni sortimenti…) što je posebno intenzivirano u drugom dijelu godine i samo zahvaljujući vlastitim rezervama ‘Eko toplana’ obezbijeđene su stabilnost i likvidnost poslovanja”, navode iz ovog preduzeća.

Sva dosadašnja povećanja cijena energenata i sirovina su do sada, kako ističu, kompenzovana iz vlastitih rezervi “Eko toplana”, tako da krajnji korisnici nisu osjetili ove negativne efekte.

Međutim, kako dodaju, nakon posljednjih povećanja cijena dalje poslovanje i likvidnost “Eko toplana” mogli bi biti narušeni s obzirom na energetsku krizu i krizu u Ukrajini, usljed čega je došlo do enormnog rasta cijena na međunarodnom nivou, poremećaja u lancima snabdijevanja i neizvjesnosti kada je riječ o nabavci energenta.

“S obzirom na to da je prema prvobitnom planu Uprave ‘Eko toplana’ produžena sezona grijanja trebalo da traje zaključno sa 21. aprilom i da su tada ugašena postrojenja, ponovnim aktiviranjem proizvodnih postrojenja izloženi smo dodatnim troškovima, što će imati negativan efekat i na dalje funkcionisanje ‘Eko toplana’, imajući u vidu novonastale okolnosti”, saopštili su iz “Eko toplana”.

Iz tog razloga ovo privredno društvo, kako naglašavaju, biće prinuđeno da od grada Banjaluka traži refundaciju troškova za produženje sezone do 30. aprila, kako bi moglo da posluje pozitivno i u budućem periodu i kako bismo spremno ušli u predstojeću sezonu grijanja.

“Takođe, s obzirom na kontinuirani i intenzivan porast tržišnih cijena osnovnih ulaznih komponenti koje determinišu samu cijenu proizvodnje toplotne energije, kao što su drvna sječka, mazut, električna energija, transport, tekuće i investiciono održavanje toplifikacione mreže, ‘Eko toplane’ su u cilju očuvanja stabilnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije, u skladu sa članom 20. Zakona o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, gradu Banjaluka uputili zahtjev za davanje saglasnosti na povećanje cijena za isporučenu toplotnu energiju”, navode iz ovog preduzeća.

Dodaju da su uputili i zahtjev “Šumama Srpske” za poboljšanje uslova za nabavku drvnih sortimenata, kako bi spremno dočekali predstojeću grijnu sezonu i nastavili svoj rad na zadovoljstvo svojih korisnika.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare