Eko-aktivisti blokirali ulice širom Evrope - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Eko-aktivisti blokirali ulice širom Evrope

Aktivisti pokreta Ekstinkšen ribelion blokirali su glavne ulice u Berlinu, Amsterdamu, Londonu na početku, kako su rekli, široke serije protesta.

Protestima se traže nove politike za zaštitu klime.

Oko 1.000 ljudi blokiralo je raskrsnicu kod Tirgarten parka u Berlinu, gde se nalazi Spomenik pobede, u protestu koji je počeo rano u ponedeljak.

Članovi grupe Ekstinkšen ribelion (Pobuna protiv izumiranja) takođe su postavili kamp ispred prostorija kancelarke Angele Merkel da pokažu nezadovoljstvo ladinim paketom mera za borbu protiv klimatskih promena pripremljenim prošlog meseca uoči, kako su rekli, međunarodne pobune koja će početi danas.

Ova grupa je saopštila da su planirani protesti u 60 gradova širom sveta.

U Amsterdamo stotine demonstranata blokiralo je glavnu ulicu ispred Rijksmuzeja, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija i postavili su šatore.

Demonstracije se održavaju iako su gradske vlasti zabranile aktivistima okupljanja na ulici. Demonstranti su se oglušili o pozive policije da se premeste na obližnji trg.

Aktivisti grupe Ekstinkšen ribelion blokirali su i glavne ulice u Londonu. Zauzeli su između ostalog ulice koje vode do Parlamenta i do Bakingemske palate.

Pokret Ekstinkšen ribelion, koji je osnovan prošle godine u Britaniji, poznat i kao XR, sada ima ogranke u oko 50 zemalja.
Šef kabineta Angele Merkel, Helge Braun, kritikovao je njihove poteze.

“Mi svi delimo interes za zaštitu klime i pariski klimatski ciljevi su naš standard u tome. Ako demonstrirate protiv toga ili za to, to je u redu, ali ako najavljujete opasne intervencije u saobraćaju ili tako nešto, naravno da nije”, rekao je Braun za televiziju ZDF.

On je odbacio ideju o proglašenju hitne klimatske situacije navodeći da tako nešto ne postoji u ustavu i da se time ne postiže nikakva konkretna akcija.
Protesti su održani i u Australiji.
Aktivisti su noseći transparente blokirali ulice Melburna.

B92

Danas objavljeno

Njemačka ipak nabavlja “Sputnjik”?

M.

Osumnjičen da je oštetio Budžet RS za 2.000 KM

M.

Vučiću uručen “Ključ grada”: Sada i ja postajem dio Vrbasa

M.

Ostavite komentar