14. Marta 2019.

“Ekipa iz Londona bi zamijenila nekog od postojećih učesnika Evrolige”

Big Portal

Evroliga će od naredne sezone imati dva učesnika više nego prethodnih godina jer su specijalnu pozivnicu dobili Bajern iz Minhena i francuski ASVEL. To je zabrinulo mnoge timove zbog povećanja broja utakmica u već problematično zgusnustom rasporedu.

Bertomeu ističe da Evroliga nigde ne žuri sa ekspanzijom i dodaje da će, ukoliko u to takmičenje “ubaci” tim iz Londona, morati da izbaci neki od postojećih.

“U narednih četiri, pet godina, možda i duže, najverovatnije neće postojati šansa za povećanjem broja timova. Dodajemo dva tima jer je bitno biti na francuskom i nemačkom tržištu, što ćemo uraditi sa Bajernom i ASVEL-om. Kada kažemo da želimo tim iz Londona to znači da se taj tim ne bi priključio dosadašnjim učesnicima, već bi zauzeo mesto nekog od postojećih”, rekao je Bertomeu tokom boravka u Litvaniji zbog meča između Žalgirisa i Bajerna.

Španac je naveo razlog toga da Evroliga ne odstupi od formata sa 18 timova.

“Mislim da će 18 timova biti format u budućnosti. Ne možemo da povećamo broj mečeva a da ne stvorimo problem domaćim prvenstvima. Takođe, kvalitet je bitan, a kvalitet i kvantitet često ne mogu jedno sa drugim”,dodao je Bertomeu.

Bertomeu je pričao i o gorućem problemu koji predstavlja “rat” FIBA i Evrolige i naveo da još nije razgovarao sa novim generalnim sekretarom FIBA Andreom Zagklijem.

“FIBA ima problem jer ne možemo da im pomognemo. Ova liga neometano funkcioniše već 18 godina, bez sukoba sa domaćim prvenstvima. FIBA mora da da napravi novu procenu ‘prozora’ i toga da li su oni zanimljivi i prikladni. Ako odluče da ne promene sistem onda mi tu ništa ne možemo i to moramo da poštujemo”.

On je istakao da je gotovo sigurno da će Evrokup dobiti dva predstavnika u Evroligi, u poređenju sa trenutnim jednim, ali da se to neće desiti ove to jest sledeće sezone.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare