EK: Sertifikati će imati ”tri dimenzije” podataka o zdravlju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EK: Sertifikati će imati ”tri dimenzije” podataka o zdravlju

Digitalni sertifikati, koje će biti predloženi sutra u Briselu, za cilj imaju da predstave zdravstveno stanje osobe koja ga poseduje, a sve u cilju olakšavanja kretanja građana unutra EU, rečeno je u Evropskoj komisiji.

“U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni sertifikati koji su namenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije kovid-19”, kaže portparol EK, Erik Mamer.

U Briselu naglašavaju da će sertifikati imati tzv “tri dimenzije” podataka.

“Infomacije dakle mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima pi-si-ar test ili je pak imuna usled oporavka od kovid-19 infekcije”, objasnio je Mamer.

U Briselu navode da će, posle predlaganja sertifikata, nastaviti da rade na podacima koji se “i dalje nepoznati”, a odnose se na pitanje imuniteta, odnosno prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.

Za Tanjug su u Evropskoj komisiji juče potvrdili da će se digitalni zeleni sertifikati odnositi samo na građane EU i njihova putovanja unutar Šengena, a da se još utvrđuju standardi za dokumenta koja bi mogal biti potrebna građanima Srbije i trećih zemlja za putovanje u EU.

U Briselu dodaje da se ti standardi utvrđuju na međunarodnom nivou, dok su digitalni sertifikati unutrašnje pitanje EU.

Danas objavljeno

NATO odgovorio Letoniji; “40.000 vojnika za kratko vrijeme”

M.

Izrael opet aktivira kontroverzni program; prate mobilne telefone zaraženih

M.

Bajden ponovo “pogriješio”

M.

Ostavite komentar