6. Maja 2022.

EK popušta kako bi pridobila tri zemlje

Big Portal

Izmenjeni predlog, o kojem su na jutrošnjem sastanku razgovarali izaslanici zemalja EU, odnosi se na davanje više vremena Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj da se prilagode embargu i pružanje pomoći za unapređenje njihove naftne infrastrukture, javlja Rojters pozivajući se na tri neimenovana izvora iz EU.

Izmene takođe uključuju produženje tranzicionog perioda transportnim službama EU na tri meseca pre stupanja na snagu zabrane za transport ruske nafte, umesto prvobitno preldoženog roka od mesec dana, naveo je jedan od izvora, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Prema izmenjenom predlogu, Mađarska i Slovačka će moći da kupuju rusku naftu koja se dostavlja naftovodim do kraja 2024, dok bi Češka mogla da nastavi kupovine do juna 2024, ukoliko ranije ne dobije naftu cevovodom iz južne Evrope, rekli su sagovornici Rojtersa.

Prvobitnim predlogom EK predviđalo se da zemlje EU moraju da prekinu kupovine ruske sirove nafte u roku od šest meseci nakon usvajanja te mere i da zaustave uvoz rafinisanih naftnih proizvoda iz Rusije do kraja godine, pri čemu je Mađarskoj i Slovačkoj bio dat rok do kraja 2023. godine da se prilagode ovim merama.

Bugarska je takođe zatražila izuzeće od primene naftnog embarga EU, ali njoj nisu ponuđeni ustupci u pogledu rokova, rekao je jedan zvaničnik, dodajući da za to “ne postoji pravi razlog”, dok ostale tri zemlje, kojima je dato više vremena, “imaju objektivan problem”.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je ranije danas da će njegovoj zemlji biti potrebno pet godina i ogromna ulaganja u domaće rafinerije i cevovode da bi mogla da transformiše svoj sadašnji sistem snabdevanja koji se oslanja sa oko 65 odsto na rusku naftu.

Predlogom o produženju perioda za uvođenje zabrane brodskim kompanijama u EU da transportuju rusku naftu širom sveta Brisel je odgovorio na zabrinutost Grčke, Malte i Kipra u podledu uticaja ove mere na njihove brodarske kompanije, objasnio je jedan od zvaničnika EU u izjavi Rojtersu.

Prema ranijem predlogu, koji je EK predstavila u sredu, transportne kompanije iz EU bi morale u roku od mesec dana nakon stupanja embarga na snagu da prestanu da nude usluge prevoza, posredovanja, osiguranja i finansiranja za transport ruske nafte širom sveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare