EK i SAD: Ruske ”energetske ucjene” nisu prihvatljive - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EK i SAD: Ruske ”energetske ucjene” nisu prihvatljive

– Evropska komisija i SAD u zajedničkom saopštenju osudile su danas rusku “energetsku ucenu” i kao neopravdano i neprihvatljivo ocenili isključenje struje i prirodnog gasa Finskoj, zaustavljanje izvoza prirodnog gasa u Poljsku i Bugarsku i pretnje sličnim akcijama protiv drugih evropskih zemalja.

U saopštenju se navodi da je širom Evrope, od Nordijskih zemalja do Balkana, u toku diversifikacija snabdevanja i smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

”Evropska komisija i Sjedinjene Države razumeju hitnost preduzimanja odlučnih akcija za smanjenje uvoza energenata iz Rusije. Zajedno radimo na rešavanju ovih izazova u okviru naše zajedničke Radne grupe za energetsku bezbednost koju su predsednici Bajden i fon der Lajen predstavili 25. marta. Nastavićemo da radimo na diversifikaciji snabdevanja Evrope prirodnim gasom dok ubrzavamo raspoređivanje gasa, povećavamo energetsku efikasnost u evropskim domovima i preduzećima i povećavamo proizvodnju čiste energije kako bi se u potpunosti smanjila potražnja za fosilnim gorivima“, navodi se u saopštenju.

Kao važan korak ka ostvarenju ciljeva Radne grupe, Evropska komisija i Sjedinjene Države pozdravljaju ugovor Finske o zakupu plutajućeg terminala za uvoz prirodnog tečnog gasa od američkog dobavljača koji će biti operativan pre kraja ove godine.

(Tanjug Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)

Danas objavljeno

Dodik: Ustavni sud – svaštarska institucija

Vanja A

Predstavnički dom BiH usvojio Prijedlog zakona o budžetu

Vanja A

Buknulo crno tržiše nafte u Republici Srpskoj

Vanja A

Ostavite komentar