EK danas o ublažavanju restriktivnih mjera u Evropi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EK danas o ublažavanju restriktivnih mjera u Evropi

Predsednica Evropske komisije predstaviće kriterijume i uslove koje bi članice trebalo da uzmu u obzir prilikom donošenja odluka o ukidanju restriktivnih mera.

“Mi nećemo reći zemljma članicama kada je pravo vreme za njih da počnu sa ublažavanjem restriktivnih mera. Odluka o tome je na svakoj članici ponaosob, a mi im preoručujemo kriterijume i uslove za koje mislimo da treba da se uzmu u obzir prilikom odlučivanja”, izjavio je portparol EK Erik Mamer.

Ursula fon der Lajen će uslove predstaviti u sredu.

Nedelju dana pošto je na intervenciju zemalja članica Evropska komisija odlustala od predstavljanja tzv. “izlazne strategije” iz pandemije COVID19, Ursula fon der Lajen predstaviće “mapu puta” za podizanje restriktivnih mera.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je do promene rečnika u dokumentu Komisije došlo na insistiranje zemalja članica koje su ukazale na neophodnost “opreznijih signala” kada se radi o ukidanju vanrednih mera u trenutku kada zaraza COVID19 traje širom Evrope.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da se suština njihovih smernica nije promenila i da se i dalje zasniva na “postepenom” ukidanju mera uz koordinaciju.

Očekuje se da Komsija pored postepenog, odnosno faznog ukidanja mera, u razmaku od po mesec dana, najpre predloži ublažavanje restrikcija unutar država članica, koje će se zatim širiti.

Očekuje se i preporuka o postepenom ublažavanju zabrane okupljanja velikog broja ljudi, kao što je omogućavanje ograničenom broju ljudi da budu u prodavnici u isto vreme i razdavajanje školskih klupa na određenu udaljenost.

Barovi, restorani i kulturne ustanove otvaraće se postepeno, dok će zabrana masovnih okupljanja, kao što su festivali, biti ukinuta kasnije.

Evropska komisija od početka naglašava važnost koordinisanog pristupa zemalja članica koje bi trebalo da i pored nacionalnih “rokova i modaliteta” imaju i zajednički “okvir i prstup” ukidanju mera uvedenih protiv COVID19.

U Evropskoj komisiji kažu da od početka nisu bili za potpuno zatvaranje granica među zemljma članicama i da će ostatiti pri tom principu pogotovo kad je reč o transportu robe i radnika.

Dodaje se i da će jedna od preporuka biti i postepeno vraćanje radnika na posao u prioritetne delatnosti i mogućnost obavljanja posla od kuće.

B92

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar