26. Jula 2019.

Egzotična meksička kuhinja

Big Portal

Izađite iz svoje „zone komfora“ i unesite u svoju kuhinju čaroliju Meksika. Probajte: pikantne takose, crveni pasulj, kesadiljas sa kukuruzom, aromatične gvakamole, tortilja čips, gurmanski burito i bogate enčilade

Potrebno je: 10 tortilja, 5 kašika maslinovog ulja, glavica crvenog luka, 300 g mlevenog mesa, crvena paprika, 3 paradajza, kašičica aleve paprike, 1/2 kašičice čilija u prahu, 2 čena belog luka, avokado, 5 listova zelene salate, 50 g kačkavalja, so, biber

Na maslinovom ulju propržite crveni luk, posolite, pa dodajte mleveno meso i dinstajte uz malo vode. Pred kraj dodajte papriku i jedan paradajz isečen na kockice. Kada se to ukrčka, izgnječite beli luk, dodajte alevu papriku, čili i još malo soli. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Pomešajte očišćen i iseckan avokado sa dva paradajza iseckana na kriške, zelenu salatu isečenu na tračice i dodajte rendani kačkavalj. Kada se meso malo prohladi, dodajte mu prethodnu smesu i lagano promešajte. Filujte tortilje.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Crveni pasulj

Potrebno je: 250 g junetine, 250 g crvenog pasulja iz konzerve, 150 g kukuruza, 250 g paradajz pelata, 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 3 ljute papričice, 200 ml goveđe supe, kašika čili sosa, kašika gustina, 2 kašike ulja, so, biber

Meso isecite na kockice, a beli luk usitnite. Na vrelom ulju propržite meso, pa dodajte sitno seckan crni luk i dinstajte deset minuta. Dodajte polovinu paprika i čili, malo goveđe supe, pelat i beli luk, posolite i pobiberite. Pasulj i kukuruz ocedite i dodajte mesu. Razmutite gustin u malo vode i sipajte u pasulj. Gotov pasulj pospite ostatkom papričica i peršunovim listom.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Kesadiljas sa kukuruzom

Potrebno je: 4 tortilje, 200 gr biljnog sira, 2 čena belog luka, šolja kukuruza, 2 sveže paprike, 1/2 šolja crnog pasulja iz konzerve, šaka peršuna, so, biber

Tortilje sa jedne strane premažite maslinovim uljem. Izrendajte sir i pospite ga sa one druge, nenamazane strane. U činiji pomešajte pasulj, iseckanu papriku, sitno seckani luk, kukuruz i začinite, pa time nafilujte tortilje i zatvorite. Stavite ih na zagrejani tiganj i dobro pritisnite da se sir otopi. Pržite ih dok se ne pojave mehurići, okrenite ih, pa ih pecite sa druge strane.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Aromatične gvakamole

Potrebno je: avokado, limeta, paradajz, crveni luk, šargarepa, veza korijandera, ljuta papričica, so, biber

Avokado oljuštite, iseckajte na kockice i prelijte ga sokom od jedne limete. Paradajz, šargarepu i luk iseckajte na kockice, a korijander sitno naseckajte. Sve posolite, pobiberite, dodajte iseckanu ljutu papriku i sameljite u blenderu. Promešajte i poslužite kao namaz ili kao prilog uz neko jelo. Odlično ide uz čips.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Tortilja čips

Potrebno je: 20 g kvasca, 50 ml mleka, 1/2 kašičice šećera, kašičica soli, 100 ml maslinovog ulja, 1,5 šolja brašna, šolja kukuruznog brašna

U mlako mleko sipajte šećer i umešajte kvasac. Kada malo odstoji, pomešajte sa vodom i zamesite testo, pa ostavite pola sata pokriveno krpom. Premesite i podelite ga na 12 loptica. Svaku lopticu dobro uvaljajte u brašno i oklagijom rastanjite kao palačinku. Pecite vrlo kratko, na srednjoj vatri, na teflonskom tiganju. Kad su gotove, svaku premažite maslinovim uljem, pa ih isecite na šest trouglića i raširite po plehu pokrivenom pek papirom i stavite da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Vadite ih kada vidite da su hrskavi. Poslužite ih uz avokado ili bilo koji drugi sos.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Gurmanski burito

Potrebno je: 250 g junećeg mesa, 100 g crvenog luka, konzerva paradajza, 3 paprike, 100 g crnog pasulja iz konzerve, 50 g kukuruza, biljni začin, 8 listova zelene salate, 10 tortilja

Iseckajte luk i propržite ga na ulju kratko, pa dodajte meso i kašičicu biljnog začina i dinstajte dolivajući vodu. Dodajte paradajz iz konzerve, papriku iseckanu na kockice i nastavite da pržite još 15 minuta. Pred kraj dodajte pasulj, kukuruz i još malo začinite. Tortilje blago zagrejte u rerni, srolajte ih tako da dobijete oblik čaše, i u svaku stavite po dve kašike nadeva, list zelene salate i poslužite.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Bogate enčilade

Potrebno je: 10 tortilja, konzerva pelata, 1/2 kg pilećeg belog mesa, 3 paprike, šolja šampinjona, konzerva crvenog pasulja, konzerva kukuruza, glavica crnog luka, ljuta paprika u prahu, 250 g topljenog sira, kiselo mleko, šaka peršuna ili korijandera

Paprike isecite na tračice, očistite i naseckajte šampinjone na krupnije komade, luk na kolutiće, a povrće iz konzervi ocedite. Dinstajte meso na malo ulja, dodajte papriku i dobro začinite, ubacite šampinjone, a zatim povrće iz konzervi i na kraju luk. Nadev sipajte u tortilju, dodajte kiselo mleko i 150 grama izrendanog sira, zamotajte i poslažite u nauljenu tepsiju, prelijte pelatom, rendanim sirom i peršunom ili korijanderom. Zapecite u rerni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare