21. Marta 2022.

Efekt oca: Zašto djeca koja imaju očinsku figuru bolje prolaze u životu?

Big Portal

U današnjem vremenu razvod je sve češći, pa je stoga dobro znati kako djeca reaguju ukoliko nemaju očinsku figuru u djetinjstvu.

Istraživanja su pokazala da:

  • djeca koja odrastaju uz prisutnog i angažiranog oca imaju manju šansu da ne završe školu i da završe u zatvoru
  • djeca koja su bliska s ocem u pravilu se ne upuštaju u visokorizična ponašanja
  • djeca bliska s ocem imaju bolju šanse da u životu rade bolje plaćeni posao i da razviju zdrave i stabilne odnose
  • djeca bliska s ocem imaju viši koeficijent inteligencije u dobi od tri godine te kroz život pate manje od različitih psihičkih problema
  • kćeri koje odrastaju uz oca bit će manje promiskuitetne
  • sinovi koji odrastaju uz brižnog oca bit će manje agresivni

Benefiti koje djeca odrasla uz angažiranog tatu spadaju pod zajednički naziv „efekt oca“ ili učinak oca.

-Kada su očevi aktivno uključeni i angažirani oko djece, toj je djeci bolje, tvrdi Paul Amato, doktor sociologije koji istražuje odnose između roditelja i djece pri Univerzitetu u Pennsylvaniji.

„Efekt oca“ je značajan i za žensku i za mušku djecu. Jednako kao što će muško dijete izražavati manje agresije uz prisutnog oca, tako će i žensko dijete koje odrasta uz oca pokazivati manje sklonosti za delikvenciju.

No otac u ovoj priči nije onaj otac koji dolazi kući predvečer s posla, pojede večeru i onda sjedne na kauč pred televizor. Zajedničko gledanje televizije s djetetom nema pozitivnog učinka. Bitna je kvaliteta provedenog vremena s djetetom.

Očeve navike i utjecaj na djecu

Očevi nisu samo donori sperme. Niti su biološki očevi nužno bolji od zamjenskih očeva. No znanost pokazuje da DNA koji nam očevi prenose itekako imaju uticaja na nas. Čak i prije začeća, navike očeva imat će dugoročan učinak na djecu.

Na primjer, očevi koji vole zaviriti u čašicu prije začeća u većoj će mjeri imati djecu s urođenim srčanim manama te će njihova djeca u budućnosti češće ovisiti o alkoholu. I očevi pod stresom mogu utjecati na to da njihova buduća djeca razviju visoki šećer u krvi.

Što znači biti angažiran otac?

Prije svega, potrebno je naglasiti da je prisustvo oca tek „pola bitke.“ Očevi koji žive s djecom i učestvuju na njihovim važnim događajima imat će pozitivan učinak na djecu. Očevi koji žive odvojeno od djeteta mogu nadoknaditi tu fizičku blizinu tako da redovno pokazuju zanimanje za dijete, u obliku poziva, a ranije i pisanja pisama.

Jedno je biti prisutan otac, a posve drugo biti angažiran otac. I to pozitivno angažiran otac. Toplina odnosa je strahovito bitna. Otac koji provodi puno vremena s djetetom, ali je hladan, indiferentan ili ga kontinuirano vrijeđa ima samo negativan efekat na dijete. Mala djeca razvijaju se u skladu s odnosima svojih roditelja prema njima. Što su bliži s roditeljima, to je njihov kognitivni razvoj uspješniji.

Kada nema tate, posebno u slučaju sinova, mogu nastati problemi. Neka su istraživanja pokazala da sinovi koji odrastaju bez očeva nisu toliko popularni u vrtiću. Općenito je sinovima očinska figura najbitnija za razvoj društvenih vještina.

Drugo je istraživanje pokazalo da je očeva smrt značajnije traumatičnija za sinove, nego za kćeri, te da mogu negativno uticati na njihovo zdravlje, baš kao i ružan razvod.

Djeca uz oca postižu i bolje rezultate. Na primjer, jedna je studija pokazala da su očevi bolji u učenju djeteta plivanju jer su manje zaštitnički nastrojeni i lakše će pustiti dijete da samostalno zapliva u dubokom moru.

Izvor: Zadovoljna.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare