Edison "pokrao" Teslu: Da li je kineski proizvođač iskopirao Cybertruck? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Edison “pokrao” Teslu: Da li je kineski proizvođač iskopirao Cybertruck?

Na kineske kopije zapadnjačkih marki vozila već smo navikli. Još jedan primerak kloniranja pojavio se nedavno, a zanimljiv je po tome što su neke dizajnerske smernice pozajmljene od Teslinog futurističkog kamioneta.

Kineski proizvođač električnih automobila EdisonFuture predstavio je svoj budući električno-solarni kamionet EF1-T. Reč je o prilično zanimljivo dizajniranom modernom vozilu, koji se osim električnog pogona izdvaja i solarnim krovom na razvlačenje.

Kada je potpuno izvučen, solarni kolektor prekriva tovarni prostor i daje vozilu elegantnu i aerodinamičnu liniju. Mali “problem”, međutim, predstavlja činjenica da tada EF1-T poprilično liči na Teslin Cybertruck.

Istina, reč je o nešto konvencionalnije izvedenoj karoseriji, bez oštrih ivica i monolitne konstrukcije od nerđajućeg čelika otpornog na metke, kakav je Teslin kamionet – ali svejedno, mnoge on i dalje podseća na najavljeni Cybertruck.

Iz kompanije EdisonFuture kažu da će solarni paneli moći da doprinesu autonomiji u vožnji sa oko 40-55 kilometara tokom celodnevnog izlaganja suncu, a ukupno procenjeni radijus kretanja iznosi nešto više od 700 km.

Od 0 do 100 km/h EF1-T bi u najsnažnijoj verziji trebalo da stiže za manje od 4 sekunde, dok će mu ukupna nosivost biti do 5 tona.

Kao i Cybertruck, i ovaj kamionet će se nuditi u tri varijante – sa jednim, dva, ili tri elektromotora.

Cene za sada nisu objavljene, a proizvođač najavljuje da će prvi kupci svoja vozila dobiti 2025. godine. Cybertruck bi trebalo da stigne na tržište krajem sledeće godine po početnoj ceni od 40.000 dolara.

Danas objavljeno

Renault, Nissan i Mitsubishi utrostručuju investicije u električne automobile

Vanja A

Priča o prvom električnom automobilu koji se pravio u Grčkoj

Vanja A

Greška u navigaciji poslala vozilo direktno pred voz

Vanja A

Ostavite komentar