Edinburški festival otkazan prvi put u više od 70 godina postojanja - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Edinburški festival otkazan prvi put u više od 70 godina postojanja

Čuveni Edinburški letnji festival u okviru kojeg je i internacionalni muzički i izložbeno-umjetnički program, kao i čuvena “Fringe” manifestacija komedije, otkazan je prvi put nakon više od 70 godina zbog koronavirusa, objavili su organizatori.

Sa više od 250.000 učesnika iz više od 70 zemalja, festival u Edinburgu poseti više od četiri i po miliona ljudi koji dođu svakog avgusta u škotsku prestonicu, prenosi Rojters.

Šona Makarti, izvršna direktorka festivala izjavila je da su razmatrali sve opcije, poslušali sve savete, ali da su teška srca ipak odlučili da otkažu manifestaciju.

Edinburški festival nastao je 1947. godine kada je u posleratnom periodu osnovan kako bi pokrenuo isceljenje kroz umetnost.

Čuveni “Fringe” koji danas privlači stotine mladih komičara počeo je iste godine kada je osam teatarskih trupa na svoju inicijativu nastupalo na binama širom festivala.

Direktor festivala Fergus Linehan rekao je da ova manifestacija igra veoma bitnu ulogu u kulturnom, socijalnom i ekonomskom životu Edinburga i Škotske uopšte, kao i da do odluke da se odloži, nisu došli lako.

„Festival je rođen iz prkosa, iz velike potrebe da se ponovo povežemo i obnovimo sve što je uništeno. Trenutna kriza svima nama je vratila taj osećaj. Već smo započeli rad na planiranju za sledeću godinu koja će na dobar način biti podstrek za naš duh ali i našu ekonomiju“, zaključio je Linehan.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Bred Pit i Emili Ratajkovski se viđaju

Zeljka

Šta se desilo Orlandu Blumu? Legolas potpuno neprepoznatljiv

Zeljka

Damijana Davida: “Gore od bolesti, danas je tužan dan”

Zeljka

Ostavite komentar