2. Aprila 2020.

Edinburški festival otkazan prvi put u više od 70 godina postojanja

Big Portal

Sa više od 250.000 učesnika iz više od 70 zemalja, festival u Edinburgu poseti više od četiri i po miliona ljudi koji dođu svakog avgusta u škotsku prestonicu, prenosi Rojters.

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/1245307593163145216

Šona Makarti, izvršna direktorka festivala izjavila je da su razmatrali sve opcije, poslušali sve savete, ali da su teška srca ipak odlučili da otkažu manifestaciju.

Edinburški festival nastao je 1947. godine kada je u posleratnom periodu osnovan kako bi pokrenuo isceljenje kroz umetnost.

Čuveni “Fringe” koji danas privlači stotine mladih komičara počeo je iste godine kada je osam teatarskih trupa na svoju inicijativu nastupalo na binama širom festivala.

Direktor festivala Fergus Linehan rekao je da ova manifestacija igra veoma bitnu ulogu u kulturnom, socijalnom i ekonomskom životu Edinburga i Škotske uopšte, kao i da do odluke da se odloži, nisu došli lako.

„Festival je rođen iz prkosa, iz velike potrebe da se ponovo povežemo i obnovimo sve što je uništeno. Trenutna kriza svima nama je vratila taj osećaj. Već smo započeli rad na planiranju za sledeću godinu koja će na dobar način biti podstrek za naš duh ali i našu ekonomiju“, zaključio je Linehan.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare