12. Oktobra 2022.

Edi Rama od Saveta Evrope traži reviziju izveštaja Dika Martija

Big Portal

Tokom skoro jednočasovnog govora u Savetu Evrope, Edi Rama je tražio da se odbace optužbe za trgovinu ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji koje su sadržane u izveštaju švajcarskog senatora Dika Martija, i oštro kritikovao navode iz knjige bivše glavne tužilje haškog tribunala, Karle del Ponte o zločinima koje je počinila OVK.

Rama je rekao da je “ta fantazija vešto stvorena u Kremlju i potom doneta u Evropu” i uporedio Hašima Tačija, jednog od vođa OVK, s Kafkinim likom “kojeg su daleke vlasti uhapsile pod optužbom za pobunu”.

Da podsetimo, posle izveštaja Dika Martija formiran je tim istražitelja na osnovu čijih nalaza je osnovan Specijalni sud za zločine OVK u Hagu. Hašim Tači je pred tim sudom optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u pritvorima OVK na Kosovu i u Albaniji 1998-99.

Rama je situaciju u Ukrajini uporedio s Kosovom rekavši da ne postoji paralela između Krima i Kosova, već između Kosova i Ukrajine, i od učesnika skupštine zatražio da Kosovo zovu pravim imenom “Republika Kosovo”, a ne Kosovo.

“Kosovo je podnelo zahtev za ulazak u Savet Evrope. Albanija podržava ovaj zahtev bez rezerve. Srbija treba da prizna Kosovo, ali ako za ovaj veliki korak treba vremena, prihvatanje Kosova ne bi trebalo da traje dugo… Uradite to sada i učinite to za sve nas. Za Evropu, a ne za Kosovo. Za Evropu koja se zajedno suočava sa ružnim ratom”, rekao je Rama.

Dodao je – “ako hoćete drugo mišljenje, Ukrajina nije priznala Kosovo. Pitajte ih šta sada misle”.

“Razmislite o onome što sam vam ranije rekao, pokušajte da zamislite predsednika Zelenskog za 10 godina kako postaje deo nečega tako nadrealnog kao što je predsednik Tači danas, jer su Kremlj i Moskva već počeli da govore da postoji trgovina ljudskim organima od strane neonacista u Donbasu. Spremite se za to”, zaključio je Rama.

Albanski mediji pišu da je to bio jedan od najvažnijih govora u albanskoj istoriji.

Zahtev o kojem je danas Edi Rama govorio u Savetu Evrope zasnovan je na rezoluciji koju je Skupština Albanije jednoglasno usvojila 21. jula 2022. godine.

Pre polaska u Strazbur, Rama je na Fejsbuk profilu objavio slike nestalih na Kosovu i Metohiji uz opis “Kada se svet okrene naglavačke i žrtve pretvore u krivce, onda je sve moguće…”, napisao je Rama na Fejsbuku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare