ECB se sprema za uvođenje digitalnog eura, ali… - BIGportal.ba
Uncategorized

ECB se sprema za uvođenje digitalnog eura, ali…

Iz perspektive direktora Evropske centralne banke (ECB) Yvesa Mersch-a, trenutno je malo sugestija za uvođenje digitalne valute centralne banke.

Konkretni ekonomski razlozi za to su izostali, rekao je na internet konferenciji o digitalnoj valuti.

Ipak, Evropska centralna banka (ECB) ozbiljno razmišlja kako najbolje osmisliti digitalnu valutu centralne banke. ECB će biti dobro pripremljena ako se ikad donese odluka o izdavanju takve valute.

– Ako i kada dođe vrijeme, želimo da budemo spremni – i bićemo spremni, rekao je član šestočlanog upravljačkog tima ECB-a.

– Mi ćemo uvesti digitalnu valutu samo ako čvrsto vjerujemo da je i potrebno i prikladno izvršiti naše zadatke kako bismo osigurali stabilnost naše valute, rekao je Mersch.

Kako se takav e-euro može izgraditi za sve, takođe nije samo tehničko pitanje. Jer to ima političke i pravne implikacije. Prema Merschu, centralna banka eurozone trenutno ispituje različite mogućnosti za njihove moguće učinke na finansijsku stabilnost, prenosi Indikakator.ba

Njemačke banke nedavno su se oglasile protiv brzog uvođenja digitalnog novca centralne banke. Analiza njemačkih bankarskih udruga (DK) rekla je da opasnosti za finansijsku stabilnost i moguća ograničenja u kreditnoj ponudi banaka i štedionica nisu dovoljno istraženi. Pored toga, još uvijek ne postoji dovoljna dodatna korist za građane. Udruženje Bitkom, s druge strane, vidi opasnost da bi Evropa mogla zaostati u digitalnim valutama u odnosu na ostatak svijeta.

Izvor: bankar

Danas objavljeno

Rad zaustavio Zvezdu poslije pola godine

Zeljka

Sony je već prodao 7,8 miliona PlayStation 5 konzola

Vanja A

Savjeti:Trik protiv hrkanja uključuje i usisavanje madraca

Vanja A

Ostavite komentar