E-ink displeji za savitljive Apple uređaje - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

E-ink displeji za savitljive Apple uređaje

Prošle nedelje pojavili su se prvi nezvanični navodi koji su nagovestili kako kompanija Apple aktivno testira savitljive ekrane koje bi mogla upotrebiti u svojim sklopivim mobilnim uređajima.

Naime, tada smo naveli kako će Apple najverovatnije iskoristiti sličnu tehnologiju ekrana kao Samsung na svojoj Galaxy Z Fold3 liniji telefona koja se bazira na uklanjanju polarizacionog sloja ekrana kako bi on bio što savitljiviji.

Kakvi se to ekrani testiraju

Nezvanične informacija koje je predstavio poznati Apple insajder, Ming Či Kuo (Ming-Chi Kuo) navode da kompanija Apple trenutno testira i EPD (Electronic Paper Display) ekrane u boji koje bi želela da upotrebi na svojim sklopivim uređajima.

Međutim, treba razjasniti kako Apple ne testira savitljive e-ink ekrane već testira ovu tehnologiju za potrebe manjih, eksternih ekrana. Na primer, kompanija Apple razmišlja o tome da upotrebi e-ink ekran za spoljnu stranu svog savitljivog uređaja, poput onog koji se nalazi na Samsung Galaxy Z Fold3 mobilnom telefonu.

Tvit_1.jpg

Zašto baš e-ink?

Glavni razlog za razmatranje e-ink tehnologije za spoljni displej na savitljivim Apple mobilnim uređajima jeste odlična energetska efikasnost. Svako ko koristi neki od e-reader uređaja zna koliko su ovakvi ekrani štedljivi i koliko dugo baterija na njima može da traje. Dakle, cilj kompanije Apple jeste da maksimalno produži autonomiju svojih uređaja.

Sa druge strane, upotreba takvog ekrana može ograničiti upotrebljivost malog eksternog displeja. Poznato je kako e-ink ekrani ima strahovito sporo osvežavanje ekrana, pa bi tako jedan displej ovakvog tipa mogao biti pogodan samo za jednostavnije radnje, poput prikazivanja obaveštenja i drugih bitnih informacija.

Obećavajuća kombinacija

Dakle, savitljivi OLD ekran sa unutrašnje strane i nesavitljivi e-ink ekran sa spoljne strane uređaja. Kako navodi portal Wccftech, pored savitljivih telefona i tableta, šuška se da kompanija Apple radi i na MacBook računaru sa savitljivim ekranom dijagonale 20 inča.

U ovom trenutku nije poznato kada bi se ovakvi uređaji mogli pojaviti pred publikom, a po dosadašnjem iskustvu, udaljeni su makar još nekoliko godina, pogotovo imajući u vidu tradicionalno sporu tendenciju kompanije Apple da prihvata inovacije prisutne na tržištu.

Benchmark.

Danas objavljeno

Ovako izgleda Asus ROG Phone 6, otkrivene i specifikacije

V.R.

Da, plavo svjetlo može oštetiti vašu kožu – da li zaštitna kozmetika pomaže?

V.R.

Prime Gaming nudi besplatne igre

V.R.

Ostavite komentar