Džordanov arhineprijatelj: Pobjeda bolja od osvajanja titule - BIGportal.ba
Košarka Sport

Džordanov arhineprijatelj: Pobjeda bolja od osvajanja titule

Majkl Džordan je tokom svoje karijere bukvalno vodio bitku “sam protiv svih”, ali je imao samo jednog arhineprijatelja.

Najbolji košarkaš svih vremena otkrio je u nastavku dokumentarnog serijala “Poslednji ples” ko mu je bio najveći rival na NBA parketima.

“Oh, mrzeo sam ih. Mrzim ih i danas”, rekao je Džordan.

U pitanju su Detroit Pistonsi, čuvena generacija “Bed bojsa” koja je tri uzastopne sezone izbacivala Džordanove Čikago BUlse u plej-ofu.

Bulsi su poraženi u pet mečeva 1988. u polufinalu Istoka, potom u šest utakmica u finalu konferencije 1989. nakon vođstva 2-1, a potom u sedam mečeva u finalu Istoka 1990.

Tokom tog perioda odbrana Pistonsa je bukvalno maltretirala Džordana, snažnom fizičkom igrom koja je kasnije prozvana “Džordanova pravila”.

“Znali smo da je Majkl Džordan najbolji igrač, pa smo se trudili da to iskoristimo da budemo jedinstveni. Morali smo da uradimo sve što je moguće fizički da ga zaustavimo”, kaže tadašnja zvezda Pistonsa Ajzea Tomas.

“To je stvari učinilo ličnim. Fizički su nas prebili”, dodao je Džordan.

Bulsi su konačno “slomili” Pistonse u finalu konferencije 1991, i to sa dominantnih 4-0 u seriji okončavši vladavinu “Bed bojsa”.

Osam sekundi pre kraja četvrtog meča, nakon serije Bulsa 21:0 za “overu” pobede, centar Pistonsa Bil Lambir je odšetao sa parketa bez pružanja ruke igračima Bullsa, a isto je učinio i Tomas, blago pognuvši glavu dok je prolazio pored klupe Čikaga.

Tomas smatra da je to sasvim odgovarajuće ponašanje, istakavši da su danas igrači previše druželjubivi sa rivalima.

“‘Hej, čestitam’, ‘Volim te, čoveče’, ‘Čestitam’, ‘Volim te'”, sarkastično je uzvikivao Tomas“Naravno da bismo im čestitali, ali tako je bilo u to vreme. Kada izgubiš, napustiš teren”.

“Sve je to sra*e”, prokomentarisao je Džordan ovu Tomasovu izjavu, “Imao je dovoljno vremena da razmisli o tome, da reakcija javnosti promeni njegovu perspektivu. Nema šanse da ćete me ubediti da on nije šu*ak”.

Džordan je podsetio da su Bulsi odali poštovanje Pistonsima nakon poraza 1990.

“Rukovao sam se sa svakim od njih. Dve godine u nizu smo se rukovali sa svakim od njih nakon što su nas pobedili. To je poštovanje igre. To je sportsko ponašanje, bez obzira koliko boli. A verujte mi, je*eno boli”, dodao je Džordan.

Na kraju je Džordan istakao koliko mu je značila ova pobeda nad Pistonsima.

“Oni nam nisu čestitali, ali smo mi znali da smo ih razbili, da smo ih prošli, i za mene, to je na nekin način bilo bolje od osvajanja titule”.

Danas objavljeno

Još jedna medalja za Srbiju: Tijana Bogdanović osvojila bronzu

Zeljka

Đoković: Ne razumijem

Zeljka

Čilić jedva izbjegao bruku dana na Olimpijskim igrama

Zeljka

Ostavite komentar