Džordan je želio i sedmu titulu: Ludilo je što nismo ni dobili tu priliku - BIGportal.ba
Košarka Sport

Džordan je želio i sedmu titulu: Ludilo je što nismo ni dobili tu priliku

Majkl Džordan otkrio je u finalu dokumentarnog serijala “Poslednji ples” da je bio voljan da produži ugovor sa Čikago Bulsima na još jednu sezonu.

Dinastija Bulsa završila se 1998. godine šestom titulom u Džordanovoj eri, a upravo ta sezona je i bila tema pomenutog dokumentarca ESPN-a.

“Da su pitali sve momke koji su osvojili titulu 1998: ‘Da li želite jednogodišnji ugovor i pokušate da osvojite sedmu titulu?’, mislite da ne bi potpisali? Da, potpisali bi. Da li bih ja potpisao na godinu dana? Da, potpisao bih. Potpisao bih jednogodišnju ugovor zbog toga”, rekao je Džordan.

Međutim, temelji poslednje sezone su postavljeni još pre njenog početka kada je generalni menadžer Džeri Kraus rekao Filu Džeksonu da će mu sezona 1997/1998 biti poslednja kao glavnom treneru Bulsa.

Zbog toga ju je Džekson i nazvao “Poslednji ples”, a i ceo tim je igrao u uverenju da će se na kraju rasturiti.

Kraus je otkrio javnosti Džeksonovu sudbinu, Skoti Pipen je propustio start sezone zbog rehabilitacije posle operacije koju je imao krajem leta, a počele su i glasine o novom odlasku Džordana u penziju.

Posle šampionske parade u Grent parku za proslavu šeste titule, vlasnik kluba Džeri Reinsdorf je pozvao Džeksona i ponudio mu priliku da se vrati.

“Rekao sam mu da je zaslužio šansu da se vrati, bez obzira na sve što je dotad rečeno”, rekao je Reinsdorf.

https://twitter.com/espn/status/1262227225488867331

Džekson je odbio.

“Rekao sam da mislim da bi trebalo da uzmem pauzu. Mislim da nije pošteno prema Džeriju (Krausu), znam da bi mu bilo teško da to prihvati”, 
rekao je Džekson.

Očigledno nesvesan ovih detalja, Džordan je uzeo da pogleda klip u kojem Džekson i Reinsdorf to govore.

Pre nego što je pustio snimak, Džordan je rekao: “Jedva čekam da čujem ovo. Nikad nismo pričali o tome. Imao sam svoje pretpostavke o tome”.

Reinsdorf je objasnio da je razlog za rasturanje tima bio što bi povratak igrača koji su već u godinama sa “naduvanim” ugovorima, a izdvojio je Pipena, Rodmana, Kera i Harpera, bio ravan samoubistvu.

“Nisu vredeli novac koji će dobiti na tržištu”, 
rekao je Reinsdorf.

Reinsdorf je rekao da Džekson nije bio zainteresovan za reizgradnju tima.

“To je bio kraj. Došao je sam od sebe. Da je Džordan bio zdrav i želeo da se vrati, ne sumnjam da bi Kraus napravio šampionski tim za nekoliko godina. Ali to ne može odmah da se dogodi”, rekao je vlasnik Bulsa.

Džordan je na ovu izjavu podigao obrvu, a potom se namrštio u neverici.

“Kraus je na početku sezone rekao da Fil može da ima i 82-0 i da nikad ne bude više trener. Tako da ako je Fil rekao da je poslednji ples, biće poslednji ples. Znali smo da neće zadržati ekipu. Sve su to zapetljali na početku sezone. Zašto su to objavili na početku sezone?”
, rekao je Džordan.

Džordan je istakao da bi potpisao novi ugovor da juri sedmu titulu.

“Da li bi to Fil uradio? Da. Sada, Pipena bi morali malo da ubeđuju. Ali ako bi Fil bio tu, ako bi Denis bio tu, ako bi MJ ostao da osvoji sedmu titulu. Pipen to ne bi propustio”, dodao je Džordan.

Na pitanje da li je zahvalan što se povukao na vrhuncu, Džordan je bez razmišljanja rekao: “Ne”.

“To je ludilo. Osećao sam da možemo da osvojimo i sedmu. Stvarno sam verovao u to. Možda ne bismo, ali to što nismo imali ni priliku da probamo, to ne mogu da prihvatim bez obzira na razloge. Jednostavno ne mogu da prihvatim”, kaže Džordan.

Na kraju se Džekson povukao iz igre, Pipen je trejdovan, Ker je trejdovan, Rodman je otpušten, Džordan se penzionisao (opet, privremeno) i Bulsi su počeli reizgradnju.

Nikad više nisu došli u priliku da se bore za titulu.

Džekson je okupio tim poslednji put i kao neka vrsta rituala svaki igrač je napisao na papiru šta mu je značila ekipa.

Svi su glasno pročitali i potom bacili papir u kantu. Džordan je napisao pesmu.

“Videli smo ga ponekad kao siledžiju, ali ovaj put je pokazao saosećanje, empatiju za sve nas. Svi smo bacili papire u kantu, Fil je ugasio svetla i zapalio papir. To je bila jedna od najmoćnijih stvari koje sam video”, otkrio je Stiv Ker.

Danas objavljeno

UEFA otvorila istragu protiv tri pokretača Superlige

Zeljka

Dobra vijest, biće publike na Rolan Garosu

Zeljka

Novak: Želim u Pariz da stignem u top formi

Zeljka

Ostavite komentar