Džonson traži od Tuska da odredbu o granici sa Irskom IZBACI iz sporazuma o Bregzitu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Džonson traži od Tuska da odredbu o granici sa Irskom IZBACI iz sporazuma o Bregzitu

Britanski premijer Boris Džonson poslao je predsedniku Evropskog saveta pismo u kom traži od Brisela da razmotri rešenje za irsku granicu koje ne bi podrazumevalo “bekstop”, odredbu po kojoj neće biti “tvrde” granice između Republike Irske i Severne Irske.

Ovo je pokušaj Džonsona da otvori pregovore o Bregzitu. Britanski premijer je u pismu na četiri strane naveo da bi dve strane trebalo da razgovaraju o “alternativnim rešenjima” što se tiče granice.

Džonson, koji je poručio da će njegova zemlja napustiti EU 31. oktobra sa ili bez dogovora, je ovo pismo uputio uoči sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i održavanja samita G7 u Bijaricu u Francuskoj.

Prema Džonsonu, “bekstop” je nedemokratski i nije u skladu sa britanskim suverenitetom i planiranom budućnošću van EU. On, takođe, smatra da bi to moglo da oslabi “delikatnu ravnotežu” mirovnog sporazuma za Severnu Irsku. Džonson će sutra u Berlinu razgovarati sa Merkel, a narednog dana sa Makronom.

Uoči sastanaka, Džonson je pozvao Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja ukoliko bude bilo potrebno biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

-Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra – sa ili bez sporazuma. Naravno, naši prijatelji i partneri sa druge strane Kanala ne pokazuju dovoljno volje za promenu svog stava, i to je u redu, uveren sam da će to uraditi , poručio je juče Džonson.

Povodom posete Berlinu i Parizu ove nedelje, Džonson je rekao da očekuje kompromis oko “bekstopa”.

Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima ove nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel preneti svoju poruku o Bregzitu.

Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od “bekstopa”.

Istovremeno, Evropska komisija je poručila da je EU spremna za Bregzit bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija, Britanija pretrpela najveću štetu.

Portparolka EK Nataša Berto je rekla da izlazak Britanije bez dogovora nikada nije bio poželjan scenario za EU.

-To bi očigledno izazvalo značajne poremećaje i za građane i za biznis, ali i ozbiljne negativne ekonomske posledice, naglasila je Berto, dodajući da bi to proporcionalno mnogo više pogodilo Britaniju nego 27 zemalja članica Unije.

Berto je citirala izjavu predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera da, ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora, “Britanci će, nažalost, biti najveći gubitnici”.

TANJUG

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar