21. Decembra 2020.

Džonson sazvao sastanak nakon zabrana putovanja

Big Portal

Očekuje se da će se na sastanku, koji je sazvao Džonson, odlučiti o sljedećim koracima u borbi protiv novog soja virusa korona, koji se pojavio u toj zemlji i ubrzano se širi.

Dvadesetak zemalja, među kojima su Njemačka, Italija, Francuska, Austrija, Belgija, Irska, Turska i Kanada, zabranile su u nedjelju sve letove iz Velike Britanije, a očekuje se da će njihov primjer slijediti još država radi zabrinutosti zbog novog soja virusa korona.

Dok je Francuska obustavila sve letove i teretni saobraćaj iz Velike Britanije na 48 sati, u regiji Kent se u ponedjeljak predviđaju kilometarske kolone kamiona, što bi zbog strogih propisa i provjera Evropske unije moglo ilustrovati novu tešku normalnost nakon Brexita.

Britanski sekretar za saobraćaj Grant Šaps rekao je u ponedjeljak da će razgovarati s francuskim zvaničnicima o zabrani teretnog prevoza.

Iznenadno obustavljanje letova dovelo je do toga da su hiljade ljudi u nedjelju morale da se vrati sa aerodroma.

Broj slučajeva zaraze virusom korona širom Velike Britanije porastao je u nedjelju na 35.928, a zvaničnici su kazali da se novi virusa soj korona širi 70 post brže od prethodnog.

Ministar zdravstva Met Henkok rekao je da nova varijanta virusa korona “izmiče kontroli”.

Britanska vlada je prošle sedmice objavila da će građani širom zemlje moći putovati u posjete najbližima u sedmici pred Božić te da će se od 23. do 27. decembra moći okupiti najviše tri domaćinstva.

Iznenadnim potezom u subotu, premijer Džonson predstavio je novi četvrti nivo upozorenja, koji je vrlo sličan potpunom zatvaranju, a odnosi se na regije u kojima žive milioni ljudi.

Nova ograničenja znače strogu zabranu putovanja u Velikoj Britaniji, gdje je trenutno uspostavljen četvorostepeni sistem borbe s pandemijom.

Broj preminulih od posljedica zaraze virusom korona u Velikoj Britaniji u nedjelju je iznosio 67.401.

(Anadolija)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare