Džonson preuzima dužnost od Mejove - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Džonson preuzima dužnost od Mejove

Bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson postaće novi premijer Velike Britanije u srijedu kasno popodne, kad premijerka Tereza Mej preda dužnost nakon ostavke jer nije uspjela uvjeriti poslanike da podrže njezin dogovor o Brexitu.

Bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson postaće novi premijer Velike Britanije u srijedu kasno popodne, kad premijerka Tereza Mej preda dužnost nakon ostavke jer nije uspjela uvjeriti poslanike da podrže njen dogovor o Brexitu.

Vladajuća Konzervativna stranka objavila je u utorak da su njeni članovi izabrali Džonsona za osobu koja će voditi stranku i zemlju.

Mej će odgovarati na pitanja poslanika premijeru u parlamentu oko podne prije nego što održi završni govor ispred rezidencije Downing Street 10, premijerkina kabineta u Londonu te zatim posjetiti kraljicu Elizabetu II. da je i zvanično obavijesti o ostavci.

DŽonson će zatim imati vlastitu audijenciju kod kraljice prije nego što se vrati radi održavanja govora pred zgradom kabineta premijera.

Očekuje se da će večeras ili sutra objaviti prva imena novih članova vlade.

Džonson , prema nezvaničnim informacijama u britanskim medijima, sutra upoznati parlament sa svojim planovima u vezi Brexita.

U govoru koji je održao u utorak, Džonson je rekao da želi ujediniti Veliku Britaniju te “obaviti brexit” do produženog roka 31. oktobra, s dogovorom ili bez njega.

“Obavit ćemo Brexit … u novome duhu ‘što hoću to i mogu'”, rekao je u pripremljenom pobjedničkom govoru.

(Agencije)

Danas objavljeno

Meteorolozi u BiH izdali narandžasto upozorenje za narednu sedmicu!

M.

Snažan zemljotres u Alžiru

M.

Veliki požar u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar