Džonson predstavio manifest Konzervativaca: Okončaćemo izlazak iz EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Džonson predstavio manifest Konzervativaca: Okončaćemo izlazak iz EU

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u nedelju izborni manifest svoje Konzervativne stranke.

Džonson je, između ostalog, obežao da će sprećiti povećanje poreza i da će okončati izlazak Britanije iz Evropske unije i ukinuti slobodu kretanja za rad u EU.

On je obećao smanjenje poreza i javne potrošnje u iznosu od 23,5 milijardi funti između 2020. i 2024. godine, rekavši da će uticaj na svakodnevni budžet vlade biti blizu nuli, prenosi Rojters.

U manifestu se navodi i obezbeđivanje 22 milijarde funti odvojene kapitalne potrošnje za istraživanje i razvoj, odbranu od poplava, železnicu i unapređenja puta. To ostavlja gotovo 80 milijardi funti dodatnih ulaganja pod ranijim planovima koje je odredilo odeljenje za finansije.

Biće uveden i porez na digitalne usluge, kako bi se osiguralo da velike multinacionalne kompanije plaćaju svoj fer deo poreza.

Što se Bregzita tiče, period implementacije neće trajati duže od decembra 2020. godine. Džonsonov sporazum o izlasku iz EU biće predstavljen Parlamentu pre Božića, kako bi Velika Britanija mogla da napusti Evropsku uniju do kraja januara i krene u period implementacije.

Cilj će biti da 80 odsto trgovine u Velikoj Britaniji bude pokriveno sporazumima o slobodnoj trgovini u naredne tri godine, počev od Sjedinjenih Država, Australije, Novog Zelanda i Japana. O njima će se pregovarati paralelno sa sporazumom sa EU.

Uspostaviće se i imigracijska kontrola i ukinuti sloboda kretanja za rad u EU. U manifestu je rečeno da će biti manje migranata sa nižim kvalifikacijama i da će se ukupan broj smanjiti. Kvalifikovanim lekarima, medicinskim sestrama i zdravstvenim radnicima biće ponuđene brze vize.

Takođe, ljudi koji uđu u zemlju iz EU moći će da pristupe pomoći za nezaposlene, socijalnom smeštaju i dečijem dodatku tek nakon pet godina.

Danas objavljeno

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Učestvovat ćemo u radu ako bude donesen zakon o zabrani nazivanja entiteta genocidnim

M.

Srpska bilježi nepovoljnu epidemiološku situaciju

M.

Ostavite komentar