Džonson poručio Putinu: "Svaki upad u Ukrajinu bi bio tragična pogrešna procena" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Džonson poručio Putinu: “Svaki upad u Ukrajinu bi bio tragična pogrešna procena”

Boris Džonson poručio je Vladimiru Putinu da bi svaki upad u Ukrajinu bio tragična pogrešna procena, tokom njihovog današnjeg telefonskog razgovora.

“Premijer je tokom razgovora sa ruskim predsednikom izrazio duboku zabrinutost zbog trenutne neprijateljske aktivnosti Rusije na ukrajinskoj granici”, saopštio je portparol britanske vlade, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, Džonson je ukazao na potrebu da se pronađe put napred koji poštuje i teritorijalni integritet Ukrajine i pravo na samoodbranu.

Britanski premijer je naglasio i da bi svaki dalji upad Rusije na ukrajinsku teritoriju bio tragična pogrešna procena.

“Lideri su se složili da pogoršanje nije ni u čijem interesu. Premijer je istakao važnost dijaloga i diplomatije, kao i potrebu uključivanja Ukrajine u pregovore. Džonson i Putin pozdravili su nedavnu bilateralnu komunikaciju o pitanjima kao što su klimatske promene, Iran i Avganistan, a složili su se da primene ovaj duh dijaloga na trenutne tenzije kako bi se pronašlo mirno rešenje”, navodi se u saopštenju kabineta britanskog premijera.

Pre poziva, koji je trebalo da se održi ranije ove nedelje, ali je pomeren jer se Džonson bori sa pozivima na domaćoj političkoj sceni da podnese ostavku, portparol Kremlja je ismevao britanskog lidera i “glupost i neznanje” britanskih političara, navodi Rojters.

Da su Putin i Džonson tokom današnjeg razgovora detaljno razmenili mišljenja o ukrajinskoj unutrašnjoj krizi, potvrdila je i zvanična Moskva, prenosi TASS.

“Putin je između ostalog razmotrio ključne pristupe Rusije po ovom pitanju, a posebno je istaknuto da Kijev hronično sabotira sporazume iz Minska“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruski predsednik je tokom razgovora s britanskim premijerom takođe primetio nespremnost NATO da adekvatno odgovori na zabrinutost Moskve u vezi s bezbednosnim garancijama, saopštila je pres služba Kremlja.

Džonson je dan ranije posetio Kijev, gde je o aktuelnim tenzijama sa Rusijom razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a u zajedničkoj izjavi nakon tog sastanka upozoreno je da bi svaki ruski napad na Ukrajinu bio velika greška, uz obećanje da će dve države raditi zajedno na jačanju odbrambenih sposobnosti Kijeva.

Danas objavljeno

Podnesen izvještaj protiv v.d. direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja

M.

Ankara pregovara sa Moskvom i Kijevom o otvaranju koridora

M.

Moskva optužila Vašington: Pokušaj da od NATO naprave svjetskog policajca

M.

Ostavite komentar