3. Januara 2020.

Džonson izvodi Britaniju iz EU do 31. januara

Big Portal

Nakon pretrpljenih niza parlamentarnih poraza zbog Bregzita plus sramote kada mu je saopštio Vrhovni sud Britanije da je njegova suspenzija parlamenta prošle godine bila nezakonita, Džonson je izvojevao pobedu na izborima 12. decembra i konačno dobio svoj zakon o Bregzitu, usvojen pred Božić.

Očekivanja za narednu godinu su velika, podstaknuta Džonsonovim optimizmom.

U svojoj novogodišnjoj poruci obećao je da rešavanje zastoja o Bregzitu znači da Velika Britanija može da započne novo poglavlje u istoriji zemlje, u kojem čhe se Britanci okupiti i ići napred ujedinjeni, oslobađanjem ogromnog potencijala.

Kada je u julu započeo mandat u Dauning Stritu nizom poraza u parlamentu, mnogi posmatrači su rekli da će verovatno imati najkraći mandat. Umesto toga, Džonson je osvojio petogodišnji mandat i ostavio glavnu opozicionu laburističku stranku u gotovo potpunom rasulu.

Očekuje se da će 31. januara Džonson odvojiti Britaniju od 27 drugih zemalja članica EU i time postati prva nacija koja je ikada napustila taj blok.

Tada započinje težak period trgovinskih pregovora koji će definisati novi odnos Britanije prema Evropi, njenom ključnom trgovinskom partneru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare