24. Augusta 2019.

Džonson: EU treba da odustane od bekstopa

Big Portal

“Ne želim da ne bude sporazuma. Kažem našim prijateljima u EU da ako ne žele Bregzit bez sporazuma treba da izbace ‘bekstop’ iz ugovora”, rekao je on novinarima u avionu tokom leta na samit G7 u Bijaricu.

‘Bekstopom’ se reguliše pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske. To je jedna od glavnih tačaka neslaganja Londona i Brisela.

Ta odredba predviđa da, u slučaju da se tokom prelaznog perioda ne dođe do boljeg rešenja, čitava Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s ostatkom EU da bi se izbeglo uspostavljanje fizičke granice Irske i Severne Irske. Džonson je ocenio da ‘bekstop’ nanosi štetu “suverenitetu Velike Britanije” i sprečava London da vodi trgovinsku politiku nezavisno od propisa EU.

“Ako (predsednik Evropskog saveta) Donald Tusk ne želi da ostane zapamćen kao ‘Gospodin Bregzit bez sporazuma’, treba da ima to na umu.

Tusk, koji se takođe nalazi u Bijaricu, izjavio je da je EU “uvek spremna na saradnju” i izrazio nadu da Džonson ne želi da “uđe u istoriju kao ‘Gospodin bez sporazuma'”.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prilikom susreta s Džonsonom u četvrtak zauzeo čvrst stav o irskom pitanju i ocenio da postojeći sporazum daje “neophodne garancije za očuvanje stabilnosti Irske i integritet jedinstvenog tržišta”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare